Toen Stichting Activiteiten Mill (SAM) in 2003 werd opgericht, ging er een persbericht rond waarin inwoners werden opgeroepen om ideeën aan te leveren rond evenementen en activiteiten waar behoefte aan was en die SAM zou kunnen organiseren.

“Broer van Thiel van Café Royal stuurde ons een mailtje en stelde voor om de 4Daagse zoals vroeger weer door Mill te laten komen,” vertelt Corné Kremers. Hij is voorzitter van Stichting Activiteiten Mill. “Vanaf toen hebben we elk jaar een mailtje naar het 4Daagse-comité in Nijmegen gestuurd met dat verzoek. Maar het bleek organisatorisch te lastig om dit voor elkaar te krijgen. De bestaande route van 50 kilometer zou aangepast moeten worden om überhaupt door Mill te kunnen komen en dat was voor de organisatie eigenlijk geen optie. Maar we hielden vol en stuurden elk jaar een verzoek.”

In 2016 stond de 100e Nijmeegse 4Daagse op het programma. “Diverse organisaties en ook het college van de gemeente Mill en Sint Hubert steunden ondertussen het verzoek om de 4Daagse door Mill te laten komen. Het 4Daagse comité besloot eenmalig de 55 kilometer in het jubileumjaar toe te voegen en daarmee was Mill wel te bereiken.” Kremers vertelt dat de gemeente zich destijds flink heeft ingezet om dit te realiseren. “Het gaat om het grootste wandelevenement ter wereld, dus qua veiligheid komt er enorm veel bij kijken en dat lukt alleen als de gemeente daar vol voor wil gaan. Gelukkig deden burgemeester Antoine Walraven en de wethouders Erik van Daal en Jos van den Boogaart dat toen. Zij zorgden voor een basis, de vergunningen en de officiële afspraken met het organiserende comité rond de route en maatregelen die nodig waren.”

Ontdek Mill was in 2016 de overkoepelende organisatie voor de doortocht van de 4Daagse en alle bijbehorende feesten en activiteiten. “We hebben in de aanloop volgens mij alle landelijke media hier in Mill gehad omdat men wilde weten wat we zoal deden. Clubs, verenigingen en ondernemers werkten volop mee om er iets fantastisch van te maken. De lokale horeca sloot toen voor het eerst de eigen deuren om in de Kerkstraat een gezamenlijk feest organiseren.” Het feest op donderdagavond trok ruim 2000 bezoekers naar het Millse centrum. “De horeca rekende op ongeveer 500. Er moest nog geïmproviseerd worden om voldoende drank te regelen. Maar in Mill zijn we daar goed in, samen kunnen we hier veel en dat hebben we toen zeker laten zien.”

Tijdens de evaluatie en het leggen van een herdenkingstegel bij de markt van de 100e 4Daagse sprak het comité de intentie uit om elk lustrum opnieuw naar een doortocht door Mill te kijken. Corné: “Antoine Walraven herinnerde ons onlangs via een Facebookbericht aan die intentie en dat in 2023 de 105e editie georganiseerd zou worden. Vandaar dat we (Ontdek Mill, SAM, Stichting Een Goei Leven en Ondernemers Collectief Mill) toen direct een brief hebben opgesteld en deze is naar Nijmegen. Of het gaat lukken weet ik niet, maar het zou echt fantastisch zijn als het lukt.”