Op dinsdag 27 september aanstaande (de eerste dinsdag na de Millse kermis) start het nieuwe kaartseizoen weer in Mill. Al 50 jaar wordt dit kaartseizoen georganiseerd door Buurtvereniging den Oeral.

Sinds een aantal jaren maakt Cor van de Weem (71 jaar) deel uit van de organiserende werkgroep, maar hij was al vanaf de start van deze activiteit actief betrokken.

“Vroeger was er niet zoveel te doen, je had amper televisie dus waren er veel mensen die met buren, familie of vrienden avonden doorbrachten met kaarten,” vertelt Cor. “Bij ons thuis gebeurde dat ook en ik vond dat altijd razend interessant. Ik was nog maar een klein manneke en als mijn vader even van tafel liep schoof ik op zijn stoel en pakte zijn kaarten om mee te doen.” 

Toen 50 jaar geleden Buurtvereniging den Oeral werd opgericht werden er allerlei activiteiten bedacht die men kon organiseren en eentje daarvan was een kaartclub. De initiatiefnemers daarvan waren Mies Roefs, Chris Willems, Wim van Gemert, Jan Raaijmakers en Piet van Houtum. “Elke dinsdagavond deden we dat in Marienweerd en elke dinsdagavond zat de zaal ram vol kaarters. Nu kan jeugd zich dat waarschijnlijk niet meer voorstellen, maar destijds waren er echt veel jongeren die kwamen kaarten.” In eerste instantie waren die kaartavonden alleen voor eigen leden van den Oeral, maar later toen de belangstelling wat af naam mocht iedereen aanschuiven.

De organiserende werkgroep bestaat nu naast Cor ook uit zijn vrouw Nellie, Wilma Manders en Jan van Dijk. “Het zijn totaal ongeveer 30 kaartavonden. We sluiten het seizoen altijd af met een lekker buffet en een prijsuitreiking, voor iedereen is er dan een prijs.” Cor vertelt dat de winnaar dan als eerste een prijs mag kiezen, maar als nummer laatst graag dezelfde prijs heeft dat dit geen probleem is. “We halen alle prijzen bij Coppens in Volkel. Daar kunnen we goeie afspraken maken en dat doen we al vele jaren. Maar ook denken we natuurlijk aan de lokale ondernemers. In het seizoen dat corona roet in het eten gooide en we geen heel seizoen konden kaarten, hebben we bijvoorbeeld hier in Mill mooie pakketjes met fruit en ander lekkers laten maken voor alle kaarters.”

Ondertussen zijn alle voorbereidingen alweer getroffen voor het komende speciale jubileum kaartseizoen. En Cor weet dat er weer veel liefhebbers op zitten te wachten. “Het is altijd gezellig en voor velen een onmisbaar wekelijks avondje uit. Ik noem het wel eens dat mensen de kaartkriebels krijgen. Het gaat natuurlijk om het kaarten (rikken of jokeren) maar ook om contact met anderen. Je hoort nog eens wat en elke dinsdagavond zit je weer met anderen aan tafel.” Ondertussen komen er ook kaartliefhebbers uit de omliggende dorpen naar Mill. “Zo is men in Wilbertoord gestopt met het wekelijks kaarten en ik hoorde dat er een aantal zijn die nu naar Mill komen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, want iedereen is meer dan welkom.”

Het seizoen start dinsdag 27 september. Elke dinsdag wordt deze kaartavond gehouden in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 van 19.00 uur tot ongeveer 22.00 uur. Men kan kiezen uit rikken of jokeren. Deelnemen kost 3,- euro per avond. Hiervoor krijgt men aan het eind van het seizoen een heerlijk warm en koud buffet en voor iedereen is er een leuke prijs te winnen.

Meer weten? Bel Cor van de Weem op tel. 06 13 35 75 48.