Foto: Cockie Kremers

Op zondag 23 april organiseert Annora uitvaartverzorging een open dag in hun uitvaartcentrum aan de Wanroijseweg 42 in Mill. Van 11.00 tot 15.00 uur kan iedereen een kijkje nemen in onder andere de rouwkamers, de 24-uurkamers en de verzorgingsruimte, waar ook uitleg wordt gegeven over thanatopraxie oftewel lichte balseming.

Maar ook vertellen medewerkers over wat er anno 2023 allemaal kan en is om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Daarnaast kan men een kijkje nemen in het politiemortuarium dat in het uitvaartcentrum gevestigd is. 

Tevens zijn enkele samenwerkende partijen aanwezig die vóór, tijdens en na een overlijden betrokken zijn, zoals Schrijen-Peeters gedenktekens met o.a. grafmonumenten en gedenktekens, bloemist De Florist, bijzondere nagedachtenisvormen zoals as-en vingerafdruksieraden. Ook laten we een diversiteit aan opbaarmogelijkheden zien.  

Anita Raemaekers en Wencke Niks zijn uitvaartverzorgers bij Annora. Anita: “Ik ben echt een mensenmens en hou van organiseren. Ik werkte in het gevangeniswezen en zag een vacature als uitvaartverzorger staan. Vooral de taakomschrijving trok me; je kunt mensen in een lastige tijd echt van A tot Z helpen en iets voor hen betekenen.” Wencke had al vele jaren de wens om in de uitvaartbranche te gaan werken. “Toen ik solliciteerde was mijn zoontje 3 jaar. Omdat we zeer onregelmatig werkten werd mij toen afgeraden om dit werk te gaan doen. Je moet eigenlijk altijd klaar kunnen staan en weg kunnen als je een oproep krijgt. Dat kon ik toen niet garanderen, maar de wens om dit werk te gaan doen bleef. Ondertussen laat de thuissituatie dit werk wel toe en zoals Anita al vertelde, het is echt fijn om voor anderen wat te kunnen betekenen.” 

Vertrouwen is de basis van het werk als uitvaartverzorger. “Dat is het bijzondere van dit werk,” vertelt Wencke. “Nadat je een telefoontje hebt gehad dat er iemand is overleden en je naar de familie gaat, voel je dat. Je komt binnen en je voelt en proeft de sfeer, is er een klik met de familie en vaak merk je dan dat je wordt opgenomen en je erbij hoort.” Een houvast zijn en nabestaanden ontzorgen zijn de belangrijkste taken vertelt Anita. “Mensen worden vaak overvallen door een overlijden, maar ook als het een verwacht overlijden betrof, staan mensen er vaak niet bij stil wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart en wat er geregeld moet worden.”

Ervaring en intuïtie zorgen ervoor dat Anita en Wencke aanvoelen wat men wel en niet wil bij een uitvaart. “In het eerste gesprek kijken we goed rond en luisteren we naar wat men wil, een crematie of een begrafenis en regelen we eerst dat wat belangrijk is. In het tweede gesprek bespreken we de details van de afscheidsdienst. Denk aan muziek, foto’s en sprekers. Maar ook hebben we dan een kostenbegroting bij ons, zodat mensen aan de voorkant weten wat ze aan de achterkant ongeveer kwijt zullen zijn. Dit aspect maakt ook onderdeel uit van ons Keurmerk Uitvaartzorg, we willen helder en open zijn in wat kan en wat de bijbehorende kosten zijn.” Ook dat is een onderdeel tijdens de open dag op 23 april. “In de loop der jaren is er zoveel veranderd rond wat er mogelijk is. Tijdens de open dag laten we dat zien, we kunnen er over vertellen en mensen kunnen eens rustig kijken. Dit in een tijd dat je niet in de rouw bent, zoals anders als je hier komt.” 

Beluister het hele gesprek met Anita en Wencke in De Neije Krant Podcast. Dit kan via elke podcast-app of via de rubriek Podcast op www.inmill.nl. Techniek Thijs van den Heuvel en het interview werd afgenomen door Corné Kremers.