Foto: Maria van der Wijst

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer in het thema ‘Ecologische landbouw’.

“Rondje Tongelaar” staat 23 april in het teken van de voorbereidingen voor het akkerbouwseizoen. Natuurgids Jan van Haare en bioboer Bram van Tongelaar nemen je mee voor een rondleiding langs de landerijen.

Biologisch boeren

Sinds 1978 is Landgoed Tongelaar in het bezit van Brabants Landschap. De meeste boerderijen zijn verkocht aan particulieren en alle akkers verpacht aan boer Jaap Melgers die er uitsluitend biologische landbouw op bedrijft. De lager gelegen gronden zijn eveneens verpacht en hierin scharen boeren uit de nabije omgeving hun vee in, alles op biologische basis. Een groot gedeelte van de overige grond is terug gegeven aan de natuur. 

Bram en Jaap

Op Tongelaar wordt vooral biologisch graan en lupine verbouwd. Maar ook pompoenen en aardappelen. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn al in volle gang. Bioboer Bram bewerkt samen met Jaap de akkers en zal vertellen over de wijze waarop de producten verbouwd worden en verder verwerkt in de voedselketen.

Ook het teeltplan voor het nieuwe seizoen komt aan bod, wat is er al gezaaid en wat moet er nog gezaaid of gepoot worden. De stevige route van bijna 2 uur loopt langs de akkers, het Peelkanaal en de Lage Raam waar aandacht zal zijn voor de flora en fauna die we tegenkomen.

Muesli en granola

Het graan van Tongelaar blijft in de buurt. Na de oogst gaat het naar de graanpletterij van Meesters van de Halm in Heeswijk Dinther. Zij maken er de lekkerste muesli en granola van, te koop bij ‘t Boerenwinkeltje in Wanroij, de Aalshof in Haps, Verdaasdonk en in de webshop van de Meesters van de Halm.

Praktische info

Natuurgids Jan van Haare verzorgt de rondleiding op zondag 23 april. De wandeling is ruim 5 km. Lang, gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Zorg voor goede waterdichte schoenen. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. We eindigen bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur. Deelname is gratis, reserveren noodzakelijk en kan bij Brabants Landschap.

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren voor de lunch is niet nodig.

Start

Zondag 23 april 2023 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren! Niet op Google maps rijden!
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill
Reserveren: www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-3