Het Hobby Centrum in Mill heeft niet alleen een groot aanbod van cursussen en pop-up workshops op velerlei gebied, maar enkele malen per jaar worden er ook excursies georganiseerd.

Zo vond er dinsdag 23 januari een actief uitstapje plaats, waarbij we kennis maakten met het populaire spel jeu de boules. Met 17 personen werden we hartelijk ontvangen door leden van Jeu de boules-vereniging Amicale in Cuijk. Zij beschikken over enkele buitenbanen, maar het spel kan ook in hun luxe nissenhut binnen gespeeld worden. Het clubgebouw heeft de toepasselijke naam ‘t Mikpunt, want goed mikken is de essentie van het hele spel. In de kantine kwam de geur van koffie tegemoet en de kaarsjes brandden, dus er hing al meteen een gezellige sfeer.

Er bleek zelfs iemand uit Gennep te zijn, die al op het Millse Hobbycentrum Fries houtsnijwerk had gedaan en nu heel enthousiast de cursus glas-in-lood volgt. In Gennep, maar ook in Cuijk en Boxmeer staat het Hobbycentrum nog echt in de kinderschoenen. Mill blijkt al sinds lange tijd een unieke voorloper te zijn en inmiddels volgens een succesvolle formule te werken, die veel deelnemers trekt, dus ook van buiten Mill.

Na een korte uitleg over het spel werden er groepjes van 4 personen gevormd, die twee aan twee de strijd met elkaar zouden aangaan. Hoewel iedereen heel “Amicale” met elkaar omging, voerde al snel de winnaarsmentaliteit de boventoon. Het gaat er tenslotte om, dat je per team de 6 ijzeren ballen zo dicht mogelijk werpt bij het kleine rode balletje (de but of cochonnet), dat in Cuijk gewoon “ut butje” wordt genoemd. Elke bal , die van jouw team, dichter bij het butje ligt dan de ballen van de tegenstander, levert een punt op. Al snel blijkt, dat niet alleen een goede werptechniek van belang is, maar dat er ook punten te behalen zijn met de juiste tactiek. Gelukkig waren er genoeg vrijwilligers van de vereniging aanwezig om ons te wijzen op de spelregels. Dat het spel er eenvoudiger uitziet, dan dat het is, ontdekten we al vrij snel. De juiste afstand inschatten en het werpen van een jeu de boules-bal met niet al teveel effect zijn niet de gemakkelijkste vaardigheden. Er kwam nogal eens een bal met een afwijking naar links of rechts terecht in de andere baan hetgeen ertoe leidde, dat een bal van een team plotseling spoorloos verdwenen was. En niets leuker, dan de tegenstander even jennen door hun bal verder van het butje weg te kaatsen. Dan luidde er door de hal een blij joelen of een kreet van ergernis. 

Na een pauze met koffie en heerlijke appeltaart volgde de tweede ronde, waarna we konden overgaan tot de huldiging van de winnares van het hele toernooi, Joke van Lieshout. Trots poseert zij met haar medaille en iedereen kijkt terug op een gezellige en sportieve middag.