Foto: Geert Giesbers

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer mag je met natuurgids Willemien ten Haaf mee.

Het jaar is in te delen in vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen heeft zijn eigen gezicht. Dat kun je het beste terugzien in het uiterlijk van bomen.

Kort door de bocht: in de lente komen er bloemen aan de bomen, in de zomer worden bomen donkergroen en beginnen zich vruchten te vormen. In de herfst zijn de vruchten rijp en beginnen de bladeren te kleuren. De blaadjes vallen en tegen de winter zijn de meeste bomen kaal. Punt. Gelukkig weet Willemien hier nog veel meer over te vertellen!

Eikeltjes, vogeltjes en rupsen

De zomereik is in Nederland de meest voorkomende eik-soort. Ze houdt haar bladknoppen nu nog stevig dicht en is meestal één van de laatste bomen die in blad komen. De eik is een belangrijke voedselbron. Voor veel insecten geeft ze stuifmeel en larven eten van het bladgroen. De eikeltjes worden gegeten door wilde zwijnen en andere zoogdieren zoals de das. En waar insecten zijn, zijn ook vogels. Die eten larfjes, rupsjes en volwassen insecten. Ook de, voor de mens, lastige eikenprocessierups is inmiddels een lekker hapje voor menig koolmeesje. En bovendien biedt de eik voor veel dieren beschutting tegen zon, nestgelegenheid en je kan je er schuilhouden in het dichte bladerdak. 

Astronomische lente

Het Rondje over het landgoed is deze keer zo’n 3 kilometer lang.

De rest van de gidswandeling staat in het teken van de lente, want de astronomische lente is in Nederland op woensdag 20 maart begonnen, hoera! De vogels zijn druk met het bouwen van een nest. De vele kruiden die Landgoed Tongelaar rijk is laten zich al weer zien.

Goei Leven Lunch

Voor elke wandelaar serveren we desgewenst Een Goei Leven lunch. Dat is Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Na de wandeling kun je ook nog het informatiecentrum van Brabants Landschap bezoeken op het kasteel of de geschiedeniskamer van Myllesheem.

Praktische informatie

Start zondag 24 maart om 10 uur bij de poort van het kasteel.

Parkeren Hoogedijk Mill (vandaar is het nog 8 minuten wandelen naar het kasteel). De wandeling van ongeveer 3 km. gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur.

Deelname is gratis, reserveren kan bij Brabants Landschap: www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-9