Foto: Hen Daams

Op donderdag 14 maart 2024 hebben vijfenvijftig kinderen van basisscholen Kameleon en De Lens 125 bomen geplant tijdens de Boomfeestdag in Mill. Zij deden dit onder toeziend oog van onder andere gedeputeerde Hagar Roijackers.

Bij deze Boomfeestdag met het thema ‘Opgroeien met bomen’ stond de leefomgeving van kinderen centraal. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

Gemeente Land van Cuijk en Waterschap Aa en Maas organiseren tijdens het plantseizoen (dat loopt van november 2023 tot maart 2024) in estafettevorm boomfeestdagen. Dit doen zij vanuit het samenwerkingsverband “Klimaatbestendig Land van Cuijk”, waarin zij samen werken aan de klimaatbestendigheid van Land van Cuijk. Op verschillende plekken in de gemeente gaan kinderen aan de slag met het planten van nieuwe bomen. Ze leren op een leuke manier hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Vanuit het streven om elk kind in zijn/haar basisschoolperiode een boom te laten planten, is het estafette idee ontstaan. De gemeente Land van Cuijk heeft de groene ambitie om in de huidige bestuursperiode in totaal 90.000 bomen te planten, voor iedere inwoner van de gemeente een. De Boomfeestdagen dragen daar aan bij.

Bestuurders planten mee

Na de start in november 2023 gaf de gemeente het estafettestokje door aan Waterschap Aa en Maas. Op de Boomfeestdag op 14 maart gaf het waterschap het estafettestokje door aan Staatsbosbeheer. Diverse bestuurders hielpen de basisschoolleerlingen daarom mee met planten. Naast de gedeputeerde Hagar Roijackers waren ook wethouder Antoinette Maas van de gemeente Land van Cuijk, dagelijks bestuurslid Sikko Oegema van Waterschap Aa en Maas, provinciehoofd Theo Gorissen van Staatsbosbeheer en directeur Marleen van den Ham van de Stichting Nationale Boomfeestdag betrokken. 

Jubileumjaar Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 125 jaar. “Hoe leuk is het dan om met kinderen uit Mill dit keer 125 bomen te planten,” lacht boswachter publiek Gonnie Versteeg. Gonnie nam de kinderen mee op de fiets naar het veld waar de bomen kwamen te staan. “Na de opening en welkom aan alle aanwezigen bood de gemeente Land van Cuijk aan Staatsbosbeheer een jubileumboom aan. Hierna gingen de handen uit de mouwen en werden door de kinderen samen met de bestuurders 125 bomen geplant. Aan de Schippersdijk werden verschillende soorten geplant: ruwe berk, grove den en kastanje met een rand van wilde roos en sleedoorn.

Video

Zie voor een door Hen Daams van Omroep Land van Cuijk gemaakt videoverslag van deze boomfeestdag de rubriek Video op www.inmill.nl.