Vrijwel niets meer in het dagelijkse leven valt te regelen zonder telefoon, tablet of computer. Ouderen onder ons zijn hiermee niet opgegroeid en zullen zich dit op andere manieren eigen moeten maken.

Workshops “Klik & Tik” bij het Hobbycentrum in Mill heeft op dit moment een wachtlijst. Vorig jaar sloten maar liefst 17 deelnemers de opleiding met succes af en behaalden een certificaat.

Veel facetten komen aan de orde en middels een werkboek en een online cursus werken de cursisten in eigen tempo de diverse modules af. Omgaan met het toetsenbord, het hanteren van de muis, Word, surfen op het internet, Whatsapp, Facebook, e-mailen, e.d. behoren tot de hoofdstukken.

Elke oefening wordt ingeleid met een filmpje uit de dagelijkse praktijk, waarna de opdrachten gemaakt moeten worden.

Iedere deelnemer heeft zo zijn eigen beweegredenen om zich te begeven op de digitale snelweg. “Ik had zoveel vragen en kom hier voor de antwoorden”. Een ander wil meer vertrouwen in de computer krijgen, ook mede omdat veel in het Engels is. Weer een andere cursist is op advies van zijn vrouw begonnen, want wat als er iets met haar gebeurt en hij er alleen voor komt te staan. Hij is zelf van de generatie, dat ie nog gewoon alles met de hand, pen en papier doet.

Tijdens de bijeenkomsten op de vrijdagmorgen is het er doodstil en iedereen werkt met opperste concentratie, want men wil graag op het voortgangsrapport die 100 % zien staan. Soms hoor je een uiting van dat het maar niet wil lukken, zelfs na 6 keer proberen. Dan is het gewoon een kwestie van “try and error”, hetgeen gepaard gaat met een diepe zucht en “Ik zit weer kei vast”. Gelukkig staat de docente, Ilona de Jong- Klotz alle leerlingen snel met raad en daad bij.

Iedereen leert ook verschillend. De ene vogelt het liever zelf thuis uit, want dan moet ie zelf tot een oplossing zien te komen. De ander klapt dan juist de laptop dicht, vlucht er voor weg en heeft meer vertrouwen in de begeleiding van Ilona. Zij zou graag ook nog een keer extra uitleg willen geven over hoe je je veilig kunt begeven op het web, want iedereen is een potentieel slachtoffer.

Regelmatig stellen de deelnemers vragen voor hulp of meer informatie, want “als ik het niet snap, kan ik het niet onthouden”. Mooi om te zien, zoals er dan als in een heus klaslokaal de vinger opgestoken wordt.

Tot een jaar nadat de cursus afgerond is, kunnen de cursisten nog met vragen bij de docente terecht. Ook vraagt zij of er iets is wat je naast het reguliere aanbod nog wil leren.

En wat is de digitalisering breed. 

Op het eind vraagt een deelnemer aan zijn buurman “En iets geleerd?”

“Van alles!”, is het antwoord.

En hoewel de pauze heel gezellig is oppert een dame uit Boxmeer: ”Ik kom hier om te leren!” Wilt u ook uw kennis vergroten op het gebied van de computer, meldt u zich gerust aan, want sommige deelnemers blijken snelle leerlingen te zijn en sluiten de cursus vlot met goed gevolg af. Kijk op www.hobbycentrummill.nl. Voor opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..