Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Het “Rondje Tongelaar” van 26 mei staat in het teken van de voorbereidingen voor het biologische akkerbouw seizoen.

Deze wandeling stond eigenlijk al gepland op 28 april, maar door slechte weersomstandigheden was het voor de biologische boeren Jaap en Bram onmogelijk om hun gepland zaaiplan uit te voeren.

Biologische landbouw

Bioboer Bram van der Hulst vertelt over de wijze waarop de verschillende producten als aardappelen, lupine, granen en pompoenen verbouwd worden en hoe deze verwerkt worden in de voedselketen. Ook het teeltplan voor het nieuwe seizoen komt aan bod: wat is er al gezaaid en wat moet er nog gezaaid of gepoot worden? Zijn er wijzigingen in het zaaiplan door de weersomstandigheden? Ook zijn andere en nieuwe zaaimethodes zichtbaar waardoor bepaalde gewassen meer ruimte krijgen zich te ontwikkelen. 

Bloemenranden

Kenmerkend voor de ingezaaide landerijen van het landgoed zijn de prachtige bloemenranden. Die leveren niet alleen een kleurrijk plaatje op, maar zorgen ook voor de hoognodige insecten en bestuiving. Natuurgids Jo van Gemert vertelt je er alles over.

Peelkanaal en Lage Raam

We wandelen langs het Peelkanaal en de Lage Raam waar aandacht zal zijn voor de flora en fauna die we op ons pad tegenkomen. Ook de natuurontwikkeling van De Hoeven en De Gagel komt aan bod: een deel van het landgoed dat opnieuw herinricht is door natuurbeheerder Brabants Landschap. Een schitterende aanwinst voor het landgoed.

Praktische informatie

De wandeling van 5 kilometer gaat over onverharde paden en akkers en is niet rolstoelvriendelijk. Draag goede wandelschoenen en kleding die bij de weersomstandigheden passen. We starten om 10.00 uur bij de poort van het kasteel. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom.

Goei Leven lunch

Na de wandeling kun je het informatiecentrum van Brabants Landschap bezoeken in het kasteel. Of geniet van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Het informatiecentrum en het kasteel zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Reserveren voor de wandeling

Deelname is gratis. Inschrijven is noodzakelijk, dat kan via dit formulier: https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-10/.

Start:
Zondag 26 mei 2024 om 10.00 uur bij de poort van het kasteel. 
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeren: op de grote parkeerplaats voor de brug, van daar is het ongeveer 8 minuten wandelen naar het kasteel. Rondje Tongelaar duurt 2 uur.