Op zaterdagochtend 18 mei om 9:30 uur gaven wethouder Willy Hendriks-van Haren van de gemeente Land van Cuijk, de heer Maarten Gielen (directeur IBN) en de heer Rob Poel (voorzitter van Stichting Toegankelijk Land van Cuijk) het officiële startsein voor de rolstoelvaardigheidstraining in Gymzaal Het Kristal in Cuijk.

Stichting Toegankelijk Land van Cuijk kijkt met trots terug op de succesvolle voorbereiding van de training, de samenwerking met de gemeente Land van Cuijk en het Wheelchair Skills Team, en de bijbehorende communicatiecampagne. In totaal hadden 24personen zich aangemeld voor de training, waaronder veel jonge kinderen.

Gespannen gezichten

De deelnemers van de training zitten met gespannen gezichten te wachten op wat er gaat gebeuren. Kees Jan van de Klooster van het Wheelchair Skills Team en zijn team laten er geen gras over groeien. Ze gaan meteen aan de slag om te leren balanceren op de wielen. Na de eerste aarzelende pogingen verdwijnt de angst snel uit de ogen van de deelnemers. Oud en jong gaan enthousiast aan de slag. "Oefenen, oefenen, en als het niet meteen lukt, opnieuw proberen!" roept Kees Jan. De gespannen sfeer maakt plaats voor een levendige, ontspannen en uitbundige sfeer. De angst is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de gedachte: "Dit moet ik ook kunnen". De energie spettert van alle kanten in de sportzaal. Hier gebeurt iets moois en belangrijks.

De training

De training is verdeeld in twee groepen: een ochtendgroep van 10 deelnemers en een middaggroep van 8 deelnemers. Van de deelnemers zijn er 8 jonger dan 20 jaar, waarvan de jongste slechts 8 jaar oud is. Er zijn 11 deelnemers in de leeftijd van 30 tot 53 jaar en 7 deelnemers van 60 jaar en ouder. Een bijzonder aspect is dat naast de 8-jarige ook zijn vader deelneemt, aangezien hij eveneens gebruikmaakt van een handbewogen rolstoel.

Inzet gemeente Land van Cuijk

De inzet van de gemeente Land van Cuijk om de rolstoelvaardigheidstraining onder de aandacht van de doelgroep en de inwoners te brengen, evenals de uitgebreide media-aandacht in de regionale en lokale pers, heeft gezorgd voor een groot aantal aanmeldingen.

Wethouder Willy Hendriks is ervan overtuigd dat de deelnemers na het volgen van de training beter in staat zijn om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving. Ze benadrukt dat deze training het vertrouwen in wat mogelijk is, kan vergroten. Daarnaast wil ze graag met de stichting in gesprek over mogelijke vervolgtrainingen in de toekomst.

Meer zelfvertrouwen

Het Wheelchair Skills Team zet al haar ervaring in om zowel voor de kinderen als de volwassenen een op maat gemaakte training te geven. Het betreft een basiscursus rolstoelvaardigheid, bestaande uit vier lessen van elk twee uur. De eerste training vond plaats op 18 mei. De volgende trainingen zijn op 8 juni, 22 juni en 13 juli.

De eerste twee lessen vinden plaats in een gymzaal in Cuijk, waar verschillende vaardigheden geoefend worden en de laatste twee lessen vinden buiten plaats, bijvoorbeeld in een winkelcentrum, station of park, waar de vaardigheden in dagelijkse situaties kunnen worden toegepast. Tijdens de rolstoelvaardigheidstraining leren de deelnemers vertrouwen te krijgen in hun rolstoelen. Dit doen ze door het leren rijden met verschillende technieken, het oefenen van het nemen van drempels, het leren balanceren en door gecontroleerd te leren vallen. Dit wordt geoefend in een veilige situatie. De trainer daagt ze uit en zorgt ervoor dat ze iedere keer net iets meer durven.

Hoe zien de trainingen eruit?

De deelnemers leren onder andere roltechnieken, balanceren op de achterwielen en het nemen van drempels, hellinkjes en kleine trapjes. Iedereen werkt in zijn/haar eigen tempo en aan persoonlijke leerdoelen. De Stichting Toegankelijk Land van Cuijk is erg blij dat de gespecialiseerde ervaringsdeskundige trainers van het Wheelchair Skills Team hier gedurende de gehele training rekening mee houden.

Het Wheelchair Skills Team helpt mensen met een beperking actiever en zelfstandiger te worden en toont de maatschappij wat zij kunnen bijdragen. Het team wil vastgeroeste ideeën over rolstoelgebruikers doorbreken, zowel bij gebruikers als niet-gebruikers. Met een open blik roepen ze op tot verandering en geloven ze in een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig is.

Klik hier om het filmpje van de training te bekijken.

Hoe verder

De eerste training wordt door de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk beschouwd als een mijlpaal. Samen zetten we verdere stappen naar een inclusieve en toegankelijke samenleving, waarin iedereen de mogelijkheid heeft om volledig deel te nemen aan alle aspecten van het leven. 

Meld je aan als vrijwilliger

Platforms toegankelijk Mill en Stichting Toegankelijk Land van Cuijk hebben nog veel vrijwilligers nodig. Meld je aan als vrijwilliger via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel voor meer informatie met Guus Fonteijn op: 06-22552427. 

Bezoek ook onze website: www.toegankelijklvc.nl.