Foto: Rondom ’t Torentje

Als eerste in Langenboom viert dit jaar buurtschap ONDER ONS het 60-jarig bestaan. De buurt ligt in het dorpscentrum met de straten Acacialaan, Esdoornlaan, Berkenlaan, Vierhoeksweg, Lariksweg en een gedeelte van de Dorpsstraat.

We schrijven zomer 1964 als tenminste 3 maar mogelijk 6 buurtgenoten in het toenmalige café van Piet van Duijnhoven besloten een buurtschap op te richten, een primeur voor ons dorp. De naam werd ONDER ONS. De legendarische beginners waren Frans van Zeeland, Jan Roefs, Frans van Kuppenveld, Piet Schamp, Bertus van Krijl en Jan Watervoort. De buurt telde in die tijd ongeveer 25 deelnemende gezinnen. Nu zijn er ruim 95 gezinnen lid van onze buurtschap.

Het begon met o.a. het bouwen van een carnavalswagen bij familie van Schayik en meedoen aan de jaarlijkse carnavalsoptocht van de Verkuskoppe. Ook het ophalen van oud papier was toen al aan de orde, met de opslag in de oude molen van de familie van Huisseling. Het clubhuis was het café Piet van Duinhoven, in de loop van de jaren werden er steeds meer buurtactiviteiten georganiseerd b.v. een jaarlijks uitstapje met alle kinderen uit de buurt. Ook de jaarlijkse feestavonden bij Piet in de zaal. Waar nog echt gedanst werd op live muziek. Ieder jaar was er in de zomer een grote buurt BBQ voor alle leden jong en oud. Maar ook de traditionele fietspuzzeltocht door alle omliggende dorpen werd druk bezocht.

Het opbouwen van een grote carnavalswagen was in de loods van Wim van Schayik in de winter een ware jaarlijkse happening. Alle ‘vakmensen’ kwamen trouw iedere avond om te timmeren, lassen, schilderen en te versieren .De meest uiteenlopende onderwerpen/items hebben de carnavalsrevue in de loop der jaren Langenboom gepasseerd. Van Noormannen tot de drie zingende kasteleins . Ja er werd zelfs een nieuwe Langenboomse molen nagebouwd. Ook werd er een jaarlijkse kinderloopgroep gevormd die meestal door moeders van de kinderen gemaakt en genaaid werd.

In de loop der jaren werd het steeds drukker in onze buurtschap en kwamen er straten bij. Ook meer nieuwe activiteiten en thema’s werden gepland .Zoals het jaarlijks bezoek van Sinterklaas thuis op 5 december bij de vele jonge gezinnen. Vaak dronken Sint en Piet een borrel per gezin wat aan het einde van de avond ook te merken was. Dat de buurt zeer actieve bewoners heeft is ook te zien aan al de prijzen die ze gewonnen hebben met de dorpsspelen zoals de dorpszeskamp, buurtvoetbaltoernooien ,schietwedstrijden en puzzelfietstochten van de B.A.C.

De buurtschap heeft in de loop de jaren veel veranderingen ondergaan zowel in de samenstelling van het bestuur als in de activiteiten. Nu organiseren we ieder jaar weer een altijd geslaagde mannendag en vrouwendag en een kidsdag . Met als thema bijvoorbeeld een schilderworkshop, golfen bij de boer, koningsschieten bij een gilde of een viswedstrijd of jeu de boules middag. Voor de oudere 65+ buren is er ieder jaar een kerstbrunch en bingo in de museumzaal van de familie van Schayik met ruim 60 gasten.

Dat het een gezellige en actieve vereniging is blijkt ook wel uit de bestuurssamenstelling, die steeds weer met veel enthousiasme jarenlang alles organiseert met veel respons. Iedere nieuwe buurman/vrouw krijgt een uitnodiging om lid te worden van de buurtvereniging en mag een jaar met alle activiteiten meedoen zonder contributie om te kijken of ze het leuk vinden. Ook bij geboorte of bij nieuwe buren komt er een bord staan namens ONDER ONS.

Natuurlijk staat er ieder jaar een gezinsfiets tocht met BBQ in de zomer gepland. Maar ook een feest avond met live muziek en een verassend thema. Wie ziek is krijgt een bloemetje en bij overlijden een donatie. Buurtschap ONDER ONS mag zich bijna hofleverancier noemen bij bekende Langenbomse gebeurtenissen, niet alleen op sportief niveau maar ook in de carnavalstijd. Er zijn al veel buurmannen/vrouwen die Prins Carnaval of boeren echtpaar, Jeugdprins/prinses of superverkuskop zijn geworden de afgelopen 60 jaar. Als er een activiteit is of is geweest staan ze op de site van de buurt met foto’s http://buurtverenigingonderons.jpouwweb.nl.

Kortom, een gezellige en actieve buurt die nog steeds in de samenleving staat. Daarom vieren wij op 8 en 9 juni ons 60-jarig jubileum in de Tweesprong.

Zie de genoemde website voor het gehele programma.