Elke dinsdagmorgen vindt vanaf half 10 de workshop “Houtbewerking” plaats, maar al om 9 uur verzamelen de ongeveer 10 leden zich, want gezellig samen kletsen is net zo belangrijk als het uitvoeren van je hobby.

De zaagmachine loopt al vroeg op volle toeren en iedereen is druk doende met andersoortig gereedschap om zijn werkstuk te kunnen voltooien.

Het zijn toch grotendeels mannen, die op deze activiteit afkomen, maar er is ook één vrouwelijk lid. Voor het kleinste klusje in huis moest zij altijd van iemand de hulp inroepen, dus ze komt hier vooral om te leren. Maar eigenlijk vindt ze het opschuren en opknappen van oude meubeltjes het leukste om te doen. Het gebruik van de diverse machines doet ze alleen maar onder begeleiding, want veiligheid gaat voor alles.

Jos, de “meester houtbewerking” is een gepensioneerde timmerman en weet hoe elk apparaat in zijn werk gaat. Hij werkt ijverig op verzoek van iemand aan het opknappen van een tuintafel van keihard bangkirai hout.

Verder is er nog een gewezen timmerman, een elektricien, een conciërge en een zeefdrukker, dus lang niet alle deelnemers hebben beroepsmatig een binding met hout.

Trots laat Theo foto’s zien van alles wat hij in de afgelopen jaren al heeft gemaakt. Vogelkooitjes voor zijn roodrugparkieten, een kerststal, een gereedschapskist, bloembakken, een waterbak voor honden en een gerestaureerde antieke bascule. Voor hem ligt de deksel voor een kist van meubelplaat met een mooie gefreesde rand. Hij is heel productief, maar komt ook zeker voor het behouden van de sociale contacten na zijn pensionering. Elkaar helpen en adviezen geven horen daar ook bij.

Het gebruik van alle gereedschappen, machines en materialen vallen onder de jaarlijkse contributie. Gelukkig krijgen ze veel resthout van bedrijven, zodat de voorraad aangevuld blijft. Deze workshop bestaat al sinds 2007 en de deelnemers komen uit allerlei omliggende dorpen, zoals Beers, Wanroy en Langenboom. Regelmatig maken ze iets voor andere verenigingen of instanties in Mill, zoals onlangs de deelkast in Sint Hubert.

Jan vertelt enthousiast, dat ie bezig is met het maken van een voetstuk, waarop een mini-bieb moet komen te staan. Trots vertelt ie, dat het kleine mini-biebje bij zijn kleindochters zo populair was, dat het vervangen moest worden door een grotere. “Zo hou je werk en blijf je werk houden!”, zegt ie. Mocht je een kijkje willen nemen naar zijn werk en eventueel een boek ruilen, de boekenkast van Jan staat te prijken in de Havikstraat in Mill.

Harrie is meer van het verfijnde werk, het houtsnijwerk. Hij heeft twee blokken hout klaar liggen om bewerkt te worden. Hij is onlangs tot Koning van het Koningsschieten gekroond en hij gaat nu een vogel van hout maken. Deze wordt op een 16 meter hoge paal geplaatst, waarna er net zo lang op geschoten wordt, totdat de vogel eraf valt.

Hout, dat werkt!

Mocht je interesse hebben in deze leerzame en gezellige activiteit, kijk dan op www.hobbycentrummill.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..