Links Bram van der Hulst, rechts Jaap Melgers. (Foto: Brabants Landschap)

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar in Mill een wandeling over het landgoed. Dit keer in het thema ‘biologische landbouw’. Jaap Melgers, akkerbouwer op Tongelaar  en natuurgids Jo van Gemert zullen je rondleiden door de prachtige ingezaaide akkers met hun prachtige bloemenranden.

60 hectares biologische akkerbouw

Jo van Gemert: ‘Tijdens mijn wandelingen op Tongelaar in de weekenden en avonden heb ik bioboeren Jaap en Bram meerdere malen in de schemer en vroege ochtenduren bezig gezien om er ondanks de ongunstige weersomstandigheden toch een succes van te maken. Het is een onvoorspelbaar seizoen.” 

Wie mee is geweest met bioboer Bram tijdens het Rondje Tongelaar van 26 mei heeft kunnen zien wat er al gezaaid was op de te natte akkers. Een groot deel van 60 hectares op Tongelaar waren toen wel ingezaaid maar er lagen er ook nog een paar te wachten om te zaaien en te poten. Er moesten onder andere nog een paar hectare Pompoenen geplant worden; 10-tallen kratten met pompoenplantjes stonden al klaar. Hebben Bram en Jaap de plantjes op tijd kunnen planten?

Lupines en de Coloradokever

Tijdens de wandeling van 28 juli gaan we bekijken of al het zaaigoed zich heeft ontwikkeld tot volwaardige planten, of dat de slechte weersomstandigheden toch roet in het (biologische) eten hebben gegooid. We gaan zien hoe de Lupines erbij staan en of deze eiwitrijke vleesvervanger op tijd rijp zal zijn om geoogst te worden. Jaap gaat ons uiteraard bijpraten over de lupine en waarom deze plant zo belangrijk is voor onze natuur.

We zijn benieuwd of Jaap de strijd tegen de Coloradokever in de hand heeft. Dit rotbeestje kan zo maar 40% van je oogst oppeuzelen! De Coloradokever is vooral geïnteresseerd in het blad van de aardappelplant, dat eet hij helemaal op. Maar waarom is dat blad nou zo belangrijk voor de aardappelen? Jaap gaat het ons allemaal uitleggen.

Een Goei Leven lunch

Rondje Tongelaar ‘biologisch’ is ca 5 km langs de landerijen, het Peelkanaal en de Lage Raam, waar ook aandacht zal zijn voor de flora en fauna die we op ons pad zullen tegenkomen. Na de wandeling kun je het infopunt van Brabants Landschap bezoeken in het kasteel. Of genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 8,50 (normaal € 10,10).

Praktische informatie

De wandeling start om 10.00 uur bij de poort van het kasteel. De parkeerplaats is aan de Hoogedijk in Mill. Vanaf hier is het ongeveer 8 minuten wandelen naar het kasteel. De wandeling gaat over onverharde paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Deelname is gratis. Inschrijven is noodzakelijk. Reserveren kan bij Brabants Landschap: https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-12/

Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren, niet op Google maps rijden!