Op zondag 29 mei aanstaande zal voor de vierde keer het Brabants Oerparcours georganiseerd worden in de Kanaalzone en Groespeel in Mill. Een activiteit van Ontdek Mill en in eerste instantie ook van Stichting Activiteiten Mill (SAM).

Binnenkort zal SAM hun deel van deze organisatie officieel overdragen aan Stichting Beweegtuin Mill. Tevens wordt de Beweegtuin binnenkort uitgebreid met extra toestellen en is er een officiële opening.

“In mei 2013 hebben we voor het eerst het Oerparcours georganiseerd,” vertelt Hans Verhallen uit Mill. “Zelf nam ik al regelmatig deel aan survivalruns en bedacht dat zoiets ook mooi zou zijn in de Kanaalzone en Groespeel. Ik besprak dit met Stichting Activiteiten Mill waar ik toen lid van was en we besloten deze te gaan organiseren.” Ook het toeristisch platform Ontdek Mill speelde met de gedachte een survivalrun te organiseren. Hans: “Toen hebben we de handen ineengeslagen en sinds die tijd organiseren we als gezamenlijke werkgroep het Oerparcours. Hierbij hebben we hulp van diverse liefhebbers, van ondernemers en instellingen, maar we kunnen voor het Oerparcours op zondag 29 mei aanstaande nog altijd vrijwilligers gebruiken.”

In 2014 was het thema voor de Brabantse Dorpenderby sport en bewegen. “Dat paste bij ons idee om naar aanleiding van het Oerparcours permanent toestellen in de Groespeel en Kanaalzone te plaatsen. Marcel Peters en Peter van Lanen sprak ik over dat idee en zij waren ook erg enthousiast over dat bewegen in de vrije natuur. Vervolgens hebben we gezamenlijk ons project bij de Dorpenderby aangemeld.” Uiteindelijk won SAM voor het project Beweegtuin 10.000 euro van de Dorpenderby om het plan verder vorm te geven. Ook kreeg men nog een bijdrage uit het Leefbaarheidsbudget van de gemeente Mill en Sint Hubert en is er een toezegging uit de Stichting Toon Heesakkers. “Het heeft een hele tijd geduurd voor dat alles geregeld was rond de overdracht van het gebied Groespeel aan de gemeente, maar dat is nu geregeld en vandaar dat we binnenkort dan ook extra sport- en bewegingstoestellen kunnen gaan plaatsen.”

Ondertussen is de Stichting Beweegtuin Mill opgericht. Hierin zitten Marcel Peters als voorzitter, Sjan van Boekel is penningmeester, Hans Verhallen doet het secretariaat en Peter van Lanen en Corné Kremers zijn bestuursleden. Hans: “Omdat een activiteit als het Oerparcours past bij de activiteiten en doelstellingen van de Stichting Beweegtuin, heeft SAM het Oerparcours ook overgedragen aan de Beweegtuin. Samen met Ontdek Mill is de Beweegtuin nu dus verantwoordelijk voor het Brabants Oerparcours.” Medio april zal de Beweegtuin officieel geopend worden. Dan zal ook symbolisch het Oerparcours en het resterende budget voor de aanschaf van materialen worden overgedragen.

De inschrijving voor het Brabants Oerparcours start op 1 maart. Maximaal 350 deelnemers kunnen zondag 29 mei aan deze laagdrempelige survivalrun deelnemen. De kosten voor deelname bedragen 12,50 euro. Minimale leeftijd voor deelname is bij ouder/kind 10 jaar, bij individuelen, duo’s of Quattro’s 14 jaar. Voor elke deelnemer is er o.a. een shirt en medaille.

Belangstelling als vrijwilliger actief te zijn op zondag 29 mei bij o.a. het toezicht houden bij hindernissen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel Hans Verhallen op 06 - 10 72 03 51.
Zie voor meer informatie ook www.oerparcours.nl.