Wielrenner Jan van Boxtel uit Mill

Persfotograaf Ed van Alem uit Oeffelt en journalist Henk Baltussen uit Boxmeer presenteren vrijdag 11 maart een boek. Het 128-pagina's tellende werk is een verzameling van 65 columns van de hand van Baltussen.

De verhalen zijn allemaal al eens gepubliceerd in dagblad de Gelderlander waar Baltussen 25 jaar werkzaam was. Van Alem zocht of maakte bij elke column een foto. Meestentijds zijn het unieke beelden die niet eerder in de pers verschenen.

De columns handelen stuk voor stuk over zaken die zich afspeelden in het Land van Cuijk. Veel van die zaken zijn nog steeds actueel. De onderwerpen variëren van sport tot de mestproblematiek, van Maasziekenhuis tot verpleeghuis, van Ge zyt zo schoon als ge lacht tot G-voetballers, van een Zesdaagse fietstocht langs de Maas met Boxmeer als eindpunt tot een plastic oliebol, van de Metworst tot politiek. De meeste columns hebben raakvlakken met de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis, maar ook Mill, Cuijk en Grave komen aan bod. Titels van columns zijn onder meer Flapdrol, Jan van Staal, Kippenvel, Daags na de Tour, Rianne, Stef, Shit happens, Pater Piet en Dement. 

De beschouwingen en bespiegelingen, niet zelden gelardeerd met een portie humor, zijn herkenbaar en relateren vaak aan nieuws dat nog steeds de regionale gemoederen bezig houdt. Zoals de mestberg, de verpleeghuisproblematiek, de fusie- en herindelingsperikelen waar alle vijf Land van Cuijkse gemeenten volop mee te maken hebben. Maar ook breedband en cultuur zijn onderwerpen waar Baltussen en Van Alem niet omheen willen en kunnen. 

De presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 11 maart in het Boxmeers cultureel centrum De Weijer waar het boek ook te koop zal zijn. De aanvang is 18.00 uur, direct na het Nieuwscafe van de Gelderlander en De Weijer. Een onderdeel is het bekend maken van de boektitel. In de cryptische omschrijving 'Zet een wittere pet eens anders op' zit de titel verborgen. Een live-band zorgt voor de muzikale omlijsting. 

Een dag later, bij het begin van de Boekenweek, is het columnboekje te koop bij Boekhandel Van Dinter in Boxmeer, Kantoorboekhandel Hendriks in Sint Anthonis, OS Moe en de Spar in Oploo, Primera in Grave en Mill, Readshop in Cuijk en de Spar in Oeffelt.