Foto: Louise Compagner-van der Heijden

In augustus is het 50 jaar geleden dat Reddingsbrigade Erica in Sint Hubert werd opgericht. Dit wordt met meerdere activiteiten over 2016 uitgebreid gevierd. Waaronder twee Nederlandse kampioenschappen in het zwembad in Cuijk, jeugdkamp, receptie, regionale oefening en reünie.

Reddingsbrigade Erica biedt de regio een combinatie van sport, veiligheid en educatie. Het is een beetje een onderbelichte sport, maar ze hebben 160 leden uit het hele Land van Cuijk en Maasduinen. Deze leden zijn van alle leeftijden, het jongste lid is 5 jaar en het oudste lid is 82. De bekendheid van de vereniging wordt steeds groter.
De missie van Erica is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Dit doen zij door het geven van zwemles en opleiden van zwemmend en varend redders. Verder verzorgen ze EHBO en bewaken ze evenementen en wedstrijden op of aan het water.
Ze hebben ook een rampenteam die 24/7 inzetbaar is voor waterhulpverlening bij landelijke overstromingsrampen. Sinds 2012 zijn ze aangesloten bij de Regionale voorziening Reddingsbrigades Brabant-Noord met als doel een betrouwbare partner te worden voor de Veiligheidsregio.

Reddingsbrigade Erica is vijftig jaar geleden opgericht door Ria Storms-van Roosmalen. Dinie Willems en Gerrit Nabuurs zijn nog steeds lid en er ook vanaf het begin bij. Het begon allemaal in buitenbad Erica in Sint Hubert. Storms was daarvan de beheerder en zweminstructeur. Uiteindelijk zijn ze naar het binnenbad ’t Anker in Mill gegaan, omdat ze ’s winters ook graag wilden oefenen.
Nadat ’t Anker in 2005 zijn deuren sloot, is Erica verhuisd naar zwembad De Kwel in Cuijk. Daar zwemmen ze tot op heden op woensdagavond en zaterdagmiddag. Verder zijn ze actief op het buitenwater onder andere bij de Kuilen in Langenboom en de Kraaijenbergse Plassen. Daarbij worden ze vaak gevraagd voor assistentie bij wateractiviteiten.
Naast directe hulpverlening is er ook competitie, met de wedstrijdploeg nemen ze het op tegen andere Reddingsbrigades om er uiteindelijk allemaal beter van te worden.

Dit jaar organiseren ze samen met Reddingsbrigade Nederland 2 Nederlandse Kampioenschappen, waarvan er al één heeft plaatsgevonden om 12 maart. Hierbij heeft het team van Erica zilver weten te bemachtigen en de leider goud.
Het andere Nederlands Kampioenschap vindt plaats op zaterdag en zondag 2 en 3 april. Dat is het Nederlands Kampioenschap Lifesaving in het zwembad in Cuijk. Deze wedstrijden zijn estafettewedstrijden en daarbij gaat het om actie en snelheid.

Als afsluitende activiteit wil Erica op zaterdag 5 november een Reünie organiseren. Het is een hele kluif om alle oud-leden te bereiken, dus mocht u als lezer mensen weten, breng ze dan op de hoogte! Oud-leden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post: Ekster 2, 5831 DG Boxmeer.

De redders uit Mill en omstreken hebben dit jaar nog één grote wens: het vinden van een eigen stalling, waar ze eventueel een clubhuis bij kunnen maken. Dicht bij het water.
Als vereniging zijn ze apetrots op de vrijwilligers. “Zonder hen hadden we dit jubileum niet bereikt!” Voor meer informatie: www.reddingsbrigade-erica.nl.