Door Elly Meijnders - Op vrijdag, 13 mei, zal de Senioren Toneelgroep Vier in Eén van de SWOM, samen met het koor Jaīr uit Odiliapeel een avondvullend programma verzorgen. Aanvang om 20.00 uur, locatie Gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord.

Allereerst iets over het koor Jaīr uit Odiliapeel. Ik laat ze zelf aan het woord.

“De naam van ons koor, Jaïr, is ontleend aan de naam van een Braziliaanse jongen, die deel uit maakte van een onderwijsproject waar we destijds geld voor inzamelden. Koor Jaïr is van oorsprong een jongerenkoor, maar omdat zoveel trouwe leden geen afscheid konden nemen, ligt nu de leeftijd wat hoger, n.l. tussen de 35 en de 70 jaar. Maar leeftijd speelt bij ons geen rol. Dat is ook te zien aan ons repertoire; we zingen o.a. liederen van Coldplay, Sting, U2, the Beatles, Abba, Boudewijn de Groot, enz. Onze gezellige en ontspannen repetities staan onder leiding van de altijd vrolijke Ilse van Lunenburg, Al is ze nog jonger dan ons jongste lid, ze kan ons erg inspireren. De repetities worden elke maandag van 20.00 u tot 22.00 u gehouden in Zaal Vogels aan de Oudedijk 38 in Odiliapeel. Je bent altijd welkom om die vrijblijvend bij te wonen. Van zingen word je blij. Bij optredens worden we begeleid door Michel van Rijn ( piano) en Dion van Lankveld (drums)”, aldus het koor.

Ik was met veel plezier te gast bij een repetitie van Vier in Eén en sprak met regisseur Erica Verbeeten. Gespeeld wordt het blijspel “Lig ik hier wel goed”.

Erica regisseert: “Neen, eerst achteruit lopen en dan vastpakken. Neen, zo loop jij niet, jij bent de hoofdzuster”. Erica doet een flinke pas voor met gestrekte rug. Vervolgens zit zij weer op haar stoel, zij doet mee, wijst mensen hun plek en straalt mee als de spelers moeten stralen. “Hou haar vast!”, roept ze op het puntje van haar stoel zittend. Er liggen twee mensen in bed, een overwerkte arts maakt er een zooitje van. Een vergissing en alle spelers liggen in een deuk.

Erica: “Ja, wij lachen heel veel. Die bedden die hebben de jongens bij elkaar gescharreld en er klossen onder gezet. De matrassen lagen bij iemand op zolder. Hoe lang ik nu met Vier in Eén bezig ben? Eens kijken, dit is mijn derde toneelstuk met hen”.

Heb je voor dit werk niet veel geduld nodig, Erica?

Erica knikt: “Ja dat wel, maar geduld heb ik wel. Maar let op, ik ben geen softie. Het gaat overigens heel goed, ik ben er niet voor om ze op hun kop te geven. Wij willen met elkaar een leuk stuk maken. En uit dingen die mis gaan, komen ook weer andere leuke dingen. Ja, Gerrit (van Daal) is 84, maar wij hebben er nu drie jongeren bij, die gemengde leeftijden maakt het spelen leuk”. 

En op 13 mei een avondvullend programma met het koor Jaīr. Zingen en spelen jullie nog iets samen? 

“Neen, wij hebben ieder ons eigen optreden, maar ik stel me er veel van voor. Zang, afgewisseld met toneel, zo moet je het je voorstellen”. 

Om de kosten te dekken is de entree € 5,- p.p. Kaarten zijn te koop aan de zaal van de Wilg.