Vaardijk in Mill

Vorige week is besloten de 55 kilometer route van de Nijmeegse Vierdaagse in Mill iets aan te passen. Er is nu gekozen via de Hogedijk en Roijendijk te lopen en niet via de Vaardijk.

“Vanaf het begin wisten we dat er werk zal moeten gebeuren aan de Vaardijk om deze geschikt te maken voor de wandelaars,” vertelt wethouder Jos van den Boogaart van de gemeente Mill en Sint Hubert. “Ook wisten we dat er een mooiere route mogelijk is vanaf Tongelaar via de Hogedijk en de Roijendijk, waar niets aan hoeft te gebeuren. Echter de opdracht was om maximaal 5 kilometer toe te voegen aan het 50 kilometer tracé. Via de Vaardijk was dan de enige mogelijkheid.”

Dhr Bernhards van de vierdaagse heeft in de afgelopen weken meermalen gekeken hoe de Vaardijk er bij ligt. “Recent waren er alvast enkele gaten gedicht en zag het er al heel redelijk uit, maar na een enorme regenbui en daarop volgend agrarisch gebruik waren er weer enorme gaten terug. De conclusie van meneer Bernhards was dat het moeilijk te garanderen is dat een opgeknapte Vaardijk ook op de dag dat de wandelaars er overheen moeten wandelen er goed bij zal liggen. Een flinke bui en een agrarische activiteit hebben namelijk bewezen dat die garantie niet te geven is.” Vandaar dat de 300 meter extra, die de route via Hogedijk en Roijendijk langer is, door het vierdaagse bestuur geaccepteerd is. “Uiteraard zijn wij hier blij mee.”

Op vrijdag 22 juli komen de wandelaars vanuit Escharen via de Rotscheweg en Bordscheweg de gemeente Mill binnen over de Meisevoort. Vervolgens loopt men via Tongelaar, Hogedijk, Roijendijk, Molendijk, Karstraat, Hoogstraat, Kerkstraat, Burgemeester Verstraatenlaan, Schoolstraat en de Beerseweg weer richting Beers.