Katoenen stof was in vroeger tijden een duur en schaars artikel. Men sprong er zuinig mee om: restanten of oude kledingstukken werden niet weggegooid, maar telkens opnieuw gebruikt.

Oude lappen stikte men aan en op elkaar om te dienen als bescherming tegen de kou. Zo droegen soldaten in de Middeleeuwen doorgestikte tunieken over hun kleding om warm te blijven. De Romeinen kenden een soort gevoerd beddengoed, dat ze culcita noemden. Dit woord werd later verbasterd tot cowlte, waarvan het woord quilt is afgeleid. Maar de oorsprong van de quilt ligt nog veel verder terug; de oudst bekende lappendeken dateert van meer dan 100 jaar voor Christus en is gevonden in een graf ergens in de buurt van Siberië.

Zoals met zoveel ambachtelijke en handwerktechnieken het geval is, maakte men ook bij het quilten van de nood een deugd. Het doorstikken van een paar lagen stof werd steeds decoratiever en gebeurde volgens patronen, de één nog kunstiger dan de andere. Bestond de bovenlaag van de quilt uit kleine, aan elkaar genaaide lapjes stof, dan sprak men van een patchwork-quilt. Deze patchwork-methode kwam vooral in Amerika veel voor en leidde tot een geheel eigen stijl. De termen patchwork en quilt worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt, omdat de meeste quilts samengesteld zijn uit patchwork.

Sandwich

Betaalbare warme wollen dekens maakten een eind aan een jarenlange lappendeken-traditie. Het maken van patchwork raakte in het slop, tot het in de jaren '70 weer terugkwam. Nu niet als noodzakelijke handenarbeid, maar als hobby.
In het ontwerpen en maken van quilts als wandversiering kun je je creatief uitleven. Een eenvoudige quilt bestaat uit twee lagen stof met daartussen een vulling. Deze drie lagen, ook wel een sandwich geheten, worden met een decoratieve rijgsteek aan elkaar vastgenaaid. Dit rijgen noemt men quilten. Quilten zorgt voor reliëf in je werkstuk, omdat het om geregen motief - afhankelijk van de dikte van de voering - omhoog komt. Hoewel de meeste quilts tegenwoordig uit samengestelde lapjes bestaan, kan juist door dit reliëfwerk een quiltpatroon prachtig uitkomen op een effen kleed. Allerlei variaties zijn hierop mogelijk.

Bij het maken van een patchwork-quilt is het belangrijkste de manier waarop de verschillende lapjes aan elkaar genaaid en qua kleur geschikt zijn. Het toepassen van de quilttechniek kan hier een extra dimensie aan het gemaakte kleed geven. Met applicaties - figuren van stof die je op je kleed naait - krijg je weer een ander effect. Wandkleden met applicaties worden vaak gemaakt voor een speciale gelegenheid (bruiloft, geboorte) en hebben dan een bepaald thema. 

Naaimachine

Quilten lijkt een hobby voor mensen met veel geduld, zeker als je beseft uit hoeveel kleine lapjes een groot kleed opgebouwd kan zijn. Maar met de naaimachine en enkele snelle technieken is het mogelijk in korte tijd heel wat lapjes aan elkaar te zetten. Ook het uiteindelijke quilten van een patroon kan heel goed machinaal gebeuren. En met een handvaardigheid die een Amerikaanse achtergrond heeft, kan het ook haast niet anders of er zijn mogelijkheden om snel te werken. Over die achtergrond gesproken: opvallend is het grote aantal Amerikaanse woorden dat bij de quilttechniek gebruikt wordt, zoals log cabin, piecen, quilt-as-you-go, om er maar enkele te noemen.
Voor een eenvoudige quilt heb je maar weinig materiaal nodig. Met naalden, spelden, vingerhoed en een plastic quiltliniaal ben je al een eind op de goede weg. Een rolmes en een snijmat zijn handig, maar voor de beginner niet echt noodzakelijk.

Senioren Hobby Centrum kent al een gevorderde groep, nu is er een mogelijkheid om als starter te gaan beginnen. Iets voor u? Teamleidster: Tonny Knoops uit Wanroy.

Laat ons het even weten, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel even Frans 0485 - 47 10 79 / 06 - 13 50 31 37.