Open Monumentendag 2016, staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere, extra betekenis, die zichzelf overstijgt.

In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag – zelf immers ook inmiddels een icoon.

Dit jaar worden de kerken in Langenboom, Mill en Wilbertoord evenals het klooster, Nimrod 15, in Sint Hubert opengesteld voor de open monumentendag tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

Langenboom - In de R.K. Kerk van de H. Familie zullen de Iconen die gemaakt zijn door Harrie van der Horst (1939-2008) te zien zijn. Zijn hele leven had hij belangstelling voor houtbewerking en al op vrij jonge leeftijd begon hij met snijden en gutsen van figuren in planken van lindenhout. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd zijn belangstelling sterk getrokken naar iconen en begon hij deze uit te snijden. De details werden steeds verfijnder. Met een icoon was hij vaak maanden intensief bezig.

Mill - In de R.K. H.Willibrorduskerk zal het kerkzilver en de kerkschatten getoond worden. Ook kan men deelnemen aan een rondleiding in deze 135 jaar oude kerk. Er is een steeds grotere belangstelling voor het opzetten van een familiestamboom. Voor het opzoeken van gegevens en informatie kan men niet alleen terecht bij de archieven maar ook bij de plaatselijke heemkunde. Het Senioren Hobby Centrum wil in samenwerking met Myllesheem een stamboomcafé gaan opzetten waar u veel informatie kunt winnen of delen. In de ontmoetingsruimte van de kerk zal door het Senioren Hobby Centrum een presentatie gegeven worden over de familiestamboom.

Sint Hubert - Het Klooster van de Heilige profeet Elias, Nimrod 15, Sint Hubert is ook geopend, Door uw bezoek krijgt u een zeer goed beeld van de Russisch-Orthodoxe kerk. Vader Boris (Chapchal) zal u graag rondleiden in zijn klooster wat rijkelijk voorzien is van iconen en symbolen.

Wilbertoord - In de R.K. kerk St. Joseph is een tentoonstelling ingericht over de historie van het kerkhof. Daarnaast worden van een aantal graven gegevens getoond zoals foto’s en bidprentjes etc.

De Heemkundekringen en het Senioren Hobby Centrum nodigen u van harte uit om de locaties tijdens de open Monumentendag op zondag 11 september te bezoeken tussen 12.00 en 16.00 uur.