In de etalage van het Senioren Hobby Centrum (SHC) Mill staan stille getuigen van onze Brabantse natuur historische achtergrond. Op vrijdag 18 november (19.30 - 21.30) geeft Jo van Soest van het SHC een presentatie waarin hij dieper in gaat op wat meer achtergronden van deze eigen vondsten.

Ca. 380 miljoen jaar geleden overdekte de tropische Devoonzee onze regio en bodemvondsten in Eifel en Ardennen bewijzen dat. De zeebodem werd als gevolg van krachten opwaartse krachten omhoog gedrukt tot aan het oppervlak. Op minder dan 100 km afstand van Mill liggen resten van kilometers lang gerekte riffen. Rijdend vanaf Blankenheim in de richting Stadtkyll komt men voorbij het dorpje Dahlem. Links van die weg ziet men tot wel 15 meter verhogingen in het landschap. Grillig gevormde bultjes slechts begroeid met gras, vormen de overblijfselen van wat eertijds een rif was. In de vorige eeuw werd hier die kalksteen afgegraven en verwerkt tot “Schotter” voor toepassing in de (wegen/spoorwegen) bouw. Nabij ligt Ahütte waar nu nog steeds kalksteen wordt gewonnen en ter plaatse verwerkt tot cement.

Verder rijdend tot Waxweiler komt u een operationele groeve tegen, waarvan de  minder reine kalksteen ook als “Schotter” wordt gebruikt. Kalksteen wordt afhankelijk van de reinheid als Schotter of als grondstof voor de cementindustrie. De reinheid van de kalk hangt  nauw samen met specifieke leefomgevingen uit die tijd zoals: waterdiepte, -temperatuur, -zoutgehalte -helderheid en de afstand tot de kust. De gevonden fossielen laten een scala aan soorten levende wezens zien en die zeggen ons veel over die toen heersende leefomstandigheden. De gevonden fossiele koralen vertonen veel overeenkomsten met hedendaagse koralen en bewijzen daarmee dat de Millse regio toen rond de evenaar moet hebben gelegen.

In de Ardennen komen qua ouderdom vergelijkbare steensoorten voor; die bekend staat als  “Belgisch hardsteen” dat gebruikt wordt als vloer- en wandbekleding. In ons dagelijks leven komen we deze grijs/zwart gekleurde hardsteen tegels vaak tegen en opvallend zijn dan de witte fragmenten, welke afkomstig zijn van fossiele schelpen en/of koralen.

De Ardennen, Hoge Venen, Eifel en Bergisch Land vormen samen het Brabants Bankmassief. Het is qua vorming vergelijkbaar met onze Peelhorst die ook als een lang gerekte landstrook omhoog gedrukt is. De hoogte van dit massief is binnen de perken gebleven, omdat de groei in hoogte in balans is met het gelijktijdig eroderen van de top. Onze noordelijk gelegen regio is ontstaan als een direct gevolg van de erosie met aansluitend transport door water en wind.

Ten zuiden van het massief vindt men de uitlopers van de Franse Ardennen overgaand in de  Champagnestreek met de stad Reims. De hier aan het oppervlak komende afzettingslagen zijn  beduidend jonger (ca. 50 mjg), omdat de lagen minder ophoog gedrukt zijn en daardoor de oudere lagen nog steeds vele kilometers dieper onder zich bedolven houden. Die kalkachtige ondergrond is ideaal voor de verbouwing van wijnen als de Champagne.

Meer

Wilt u meer te weten komen hierover, kom dan vrijdag 18 november naar het Senioren Hobby Centrum (achter het gemeentehuis). Vanaf 18.45 bent u welkom om de collectie te bewonderen; ook kinderen zijn welkom. Bijwoning voor leden van het SHC is gratis; niet leden vragen wij een vergoeding van € 2,50 (incl. kop koffie).
Voor meer informatie zie www.seniorenhobbycentrum.nl. Onze accommodatie kan maximaal 25 personen ontvangen; eventuele opgave vooraf kan door het zenden van een email aan secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..