Vanavond, donderdag 24 november organiseert de gemeenteraad in samenwerking met Mooiland, de notaris, de Rabobank, makelaars en projectontwikkelaars een Woondebat voor jongeren.

“Wonen voor jongeren is een belangrijk thema in onze gemeente. Daar moeten we iets mee. Wat precies? Dat willen we van de jongeren zelf horen. Met het Woondebat in Myllesweerd dagen we de jongeren uit om ons met een concrete opdracht op pad te sturen.” Het Woondebat start donderdag 24 november om 19.15 uur in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill.

De vier raadsleden, Sjors van Kempen, Erik Rietveld, Petra van Schayik en Edwin van Schipstal, die namens de gemeenteraad het Woondebat Jongeren organiseren, noemen het een overduidelijk signaal. “Het is in onze gemeente voor starters lastig aan een woning te komen. Dat horen we van inwoners, maar ook tijdens de gesprekken met de wijkraad en de dorpsraden staat het hoog op de agenda. Daarnaast was het bij de vier toekomstavonden een steeds terugkerend thema.”

Super belangrijk

“We willen dat jongeren in onze gemeente kunnen blijven wonen”, benadrukt Sjors van Kempen. “Dat vinden we super belangrijk, zeker ook voor de leefbaarheid in onze dorpen. Daar willen we met de hele gemeenteraad echt iets voor gaan doen. Dat begint met stap 1: Uitzoeken wat er nodig is. Wat willen jongeren nu echt? Waar hebben ze behoefte aan? Dat willen wij ophalen door op een interactieve en boeiende manier met elkaar in gesprek te gaan tijdens het Woondebat.”
“Er is in onze gemeente op het vlak van woningbouw al veel mogelijk, maar niet altijd even bekend onder onze inwoners”, vult Erik Rietveld aan. “Daarom heeft de avond ook een informatief karakter. Zo zullen er verschillende innovatieve woonconcepten te zien zijn. Maar is bijvoorbeeld ook de Rabobank aanwezig met verschillende financieringsvormen of kan de notaris wat vertellen over mogelijke ondersteuning door ouders en grootouders.”

Inspireren

“Een avond om elkaar te informeren maar zeker ook te inspireren”, benadrukt Petra van Schayik. “We hopen dat de jongeren en hun (groot)ouders in grote getale van onze uitnodiging gebruikmaken en dat zij vol ideeën, en wij met voldoende huiswerk of zelfs een concrete opdracht, naar huis gaan.” Wat het resultaat hiervan is, wordt  door de gemeenteraad dan nog teruggekoppeld.

Delen graag

De raadsleden realiseren zich dat het geen gemakkelijke opgave is om jongeren te bereiken voor deze avond. Daarom worden veel communicatiemiddelen ingezet en is er een Facebookpagina voor het Woondebat. “We vragen iedereen het event (Facebookpagina gemeente Mill en Sint Hubert) te delen zodat iedereen in ieder geval weet dat de mogelijkheid bestaat om op 24 november mee te praten over dit belangrijke onderwerp in onze gemeente.”

Woorden en daden

Edwin van Schipstal: “Het Woondebat is een informatieve, interessante maar ook leuke avond voor de jongeren maar ook voor hun ouders en andere belangstellenden. Kom met zo veel mogelijk inwoners naar Myllesweerd zodat de mening over dit belangrijke onderwerp goed verwoord kan worden. Jullie de woorden, wij de daden!”