In navolging van veel andere dorpen krijgt ook Mill zijn Goede Doelen week. Op initiatief van Sylvia en Theo Bergmans is hiervoor vorig jaar een werkgroep opgericht.

Dit resulteerde in een speciale stichting die bestaat uit voorzitter Theo Bergmans, secretaris Geertje Braks, penningmeester Sylvia Bergmans en bestuurslid Jan van de Wiel. In week 24, van 12 tot en met 17 juni zal deze eerste Goede Doelen week in Mill worden gehouden.

Initiatief

Aanleiding voor het collectief collecteren is dat het steeds moeilijker werd om voldoende collectanten te werven. Theo Bergmans: “Maar ook hoorden we vaak dat inwoners al die collectanten aan de deur beu waren. In Mill zijn zo’n 15 collectes per jaar.” Vandaar dat Sylvia en Theo het initiatief namen om te zien of er ook een collectieve collecte als Goede Doelen week in Mill mogelijk was. “We kregen van veel organisaties en individuele collectanten die nu in Mill collecteren positieve reacties,” vertelt Sylvia. “Na een overleg met hen hebben we de stichting opgericht en vervolgens is er een kerngroep samengesteld die alles uit gaat werken en gaan we in juni voor 15 verschillende organisaties collecteren in Mill.”

Voordelen

Er zijn legio voordelen voor zowel inwoners als voor de collecterende organisaties. Jan van de Wiel: “De inwoners van Wilbertoord en Langenboom, waar men de laatste jaren ook een goede doelen week heeft, zijn alleen maar enthousiast; “Hè, gelukkig niet meer dat geloop aan de deur!” is daar een veel gehoorde opmerking.
Maar ook is het een voordeel dat inwoners een bewustere keuze kunnen maken van welk doel men wil steunen en collectanten hoeven maar 1 week op pad.” Jan: “Uit de reacties van andere dorpen blijkt, dat de opbrengst vergelijkbaar en op sommige plekken zelfs hoger is dan bij individuele collectes. Wij hebben er vertrouwen in dat dit in Mill goed gaat werken.”

Praktijk

Dit jaar nemen er 15 goede doelen deel aan de eerste goede doelen week in Mill. “De collectanten van deze goede doelen gaan in de week van 12 tot en met 17 juni in Mill op pad,” vertelt Geertje Braks. “Een week eerder ontvangt elk adres in Mill een envelop in de bus met daarin uitleg van deze goede doelen week, een overzicht en korte toelichting van de deelnemende goede doelen en een lijstje waarop men aan kan geven welk goed doel men met welk bedrag wil steunen. Ook is het mogelijk dat men een totaal bedrag geeft, dan zal het bedrag over alle deelnemende goede doelen worden verdeeld.” De collectanten gaan in duo’s op pad om de ingevulde brief en envelop met het contante bedrag op te halen. “We doen het ophalen met 2 collectanten, omdat dit veiliger is en er ook een betere controle is. Hiermee willen we ook zorgen voor een goed vertrouwen richting de inwoners die onze goede doelen financieel steunen.”

Hulp

Wilt u helpen bij het ophalen van de enveloppen in de Goede Doelen week? Men kan altijd hulp gebruiken. Want hoe meer collectanten, hoe sneller de klus is geklaard. Als u zich aan wilt melden, neem dan contact op met Geertje Braks, secretaris Goede Doelenweek Mill via 06 - 54 23 47 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk een TV-interview met Jan van de Wiel over dit onderwerp via de rubriek Video.