Op zaterdag 25 maart neemt Brandweer Mill de organisatie van de Provinciale Brandweervaardigheidstoets klasse 112 voor haar rekening. Tot voor enkele jaren geleden stonden deze vaardigheidstoetsen bekend als brandweerwedstrijden.

Elk jaar organiseert het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) door heel Nederland vaardigheidstoetsen in de klassen TS-HD, 112, Hoofdklasse en Oppervlakteredding.

Praktijksituaties worden nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario’s. Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers een natuurlijk tegenspel. Dit maakt de vaardigheidstoetsen een uitdaging om aan deel te nemen!

Brandweerpersoneel wordt niet alleen opgeleid bij aanvang van hun brandweercarrière maar moet ook opgeleid blijven. De vakbekwaamheid vormt dus het fundament van de repressieve dienst.

Het ABWC draagt een steentje bij aan het behoud of vergroten van de vakbekwaamheid door het organiseren van de vaardigheidstoetsen. Tijdens de vaardigheidstoetsen worden kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemers beoordeeld. Hierbij zijn factoren als stress en tijdsdruk een uniek element.

De vaardigheidstoetsen worden ieder jaar door andere posten georganiseerd. Dit jaar is post Mill dus aan de beurt. Er is een locatie gekozen en de enscenering ter plaatse wordt zo realistisch mogelijk uitgevoerd. Hierdoor leven de deelnemers zich beter in en worden zij getoetst op scenario’s waar ze in de praktijk ook voor kunnen komen te staan.

Bij de klasse 112 kunnen de deelnemende ploegen met alle mogelijke situaties te maken krijgen. Dit loopt uiteen van brand, (technische) hulpverlening tot incidenten met gevaarlijke stoffen.

Op 25 maart zullen korpsen uit Erp, Megen, Sint Anthonis, Berlicum, Lith, Grave, Drunen, Schaijk, Boekel en Vlijmen deelnemen.

Tijdens de wedstrijden zijn toeschouwers van harte welkom. De wedstrijden zijn zodanig opgezet dat het publiek het verloop grotendeels kan volgen. De aanvang is om 8.00 uur. De ploegen spelen achter elkaar en tegen 17.00 uur zullen de laatste deelnemers gereed zijn. De prijsuitreiking is ’s avonds om 19.30 uur in Cultureel Centrum Myllesweerd. Na een korte terugblik op de wedstrijddag en een toelichting op het scenario zal Burgemeester Walraven aansluitend de prijswinnaars bekend maken. De nummers 1, 2 en 3 gaan vervolgens verder naar de eerste ronde gewestelijke vaardigheidstoetsen.

Om het verrassingseffect voor de deelnemers te waarborgen is de locatie van de wedstrijd geheim.

Toeschouwers kunnen zich melden op de Brandweerkazerne aan de Jochemsweg 2 in Mill. Van daaruit worden belangstellenden naar het wedstrijdobject verwezen.