Op zondag 25 juni organiseert natuurbegraafplaats Maashorst aan de Franse Baan 2 in Schaijk een Open Dag. Iedereen is tussen 10.00 en 17.00 uur welkom. De belangrijkste uitgangspunten van de filosofie worden gepresenteerd.

Hoofdrolspeler is de natuurbegraafplaats, het 25 hectare grote natuurgebied dat nu zo’n anderhalf jaar geleden is aangelegd en waar al heel wat mensen een plekje hebben uitgekozen. “Natuurlijk hopen we op mooi weer, want de meeste activiteiten hebben we buiten georganiseerd”.

Natuur nu op z’n mooist

“Het natuurgebied is nu op z’n mooist, zo aan het begin van de zomer”, aldus Gerbine Blankers, locatiemanager van natuurbegraafplaats Maashorst. “De bloemenweides staan in bloei en het loof is nog mooi frisgroen. Daarom hebben we een mooie wandeling over het terrein uitgezet waar op verschillende plekken in de natuur presentaties gehouden worden. Wie de route volgt, leert zo alle belangrijke aspecten van onze natuurbegraafplaats kennen. Rondlopen kan helemaal op eigen gelegenheid maar we geven ook een rondleiding voor mensen die dat liever hebben.”

Heel veel te doen en te beleven

Op het eerste veld staat de natuur centraal. Natuurmonumenten en de Samenwerkende Natuurorganisaties de Maashorst presenteren zich daar. Gerbine: “Onze beheerder Marcel Janssen presenteert als amateurarcheoloog een lezing over de geschiedenis van natuurbegraven in het gebied”. Er is een stilteveld om de natuur intens te ervaren en vogels te spotten. “Ons team geeft bij het proefgraf uitleg over het natuurgraf en hoe natuurbegraven in zijn werk gaat. In de Maashorsthoeve, het ceremoniegebouw, is muziek te horen en geeft de notaris korte lezingen. Wij zullen daar bovendien onze filosofie delen met de aanwezigen”. Het afscheid en de uitvaart staan centraal in de grote tent naast de Maashorsthoeve. Daar is een expositie van uitvaartondernemers die laten zien wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart op Maashorst. “Een breed programma voor elk wat wils”, aldus Gerbine.

Iedereen is welkom

Het wordt een mooie dag voor iedereen. “Mensen die al eens zijn geweest zien hoe de natuur zich ontwikkeld. Het wordt echt elke dag mooier. En voor mensen die ons nog niet kennen wordt het een mooie kennismaking. We willen zondag de 25ste duidelijk maken waar we voor staan en uitleggen wat wij bedoelen met rust, ruimte en vrijheid. Allemaal heel laagdrempelig en informeel. Het team heeft er heel veel zin in. Ik hoop dat het lekker druk wordt”, sluit Gerbine af. U merkt het, iedereen is de 25ste meer dan welkom op de Open Dag van natuurbegraafplaats Maashorst.