Foto: Kristel Beelen - Mooi & Mooi Fotografie

De 41 jonge musici van Nederlands bekendste straatsymfonieorkest, het Ricciotti ensemble, brengen de Highlands naar Kasteel Tongelaar in Mill.

Op 25 juli verzorgt het ensemble een concert op het binnenplein dat geheel in het teken staat van Schotse muziek. Keltische melodieën, Schotse traditionals, door Schotland geïnspireerde muziek van klassieke componisten en nummers van Schotse bands als Salsa Celtica, The Treacherous Orchestra en Dougie MacLean passeren de revue. Uiteraard zullen fiddle en doedelzak daarbij niet ontbreken. Met zijn unieke, ongedwongen manier van optreden tovert het enthousiaste Ricciotti ensemble gegarandeerd een glimlach op ieders gezicht!

Overal en voor iedereen

Het Ricciotti Ensemble bestaat uit 42 piepjonge, enthousiaste musici. De leden zijn afkomstig uit heel Nederland en nog studerend aan het conservatorium. Het Ricciotti heeft geen podium nodig en staat in minder dan twee minuten. Het ensemble heeft als doel om zo veel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met hun muziek. In plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen, zoekt het Ricciotti ensemble zijn publiek zelf op. In een week tijd verzorgt het Ricciotti meer dan 23 optredens in zeven verschillende provincies kris kras door Nederland. Optredens zijn een combinatie van buiten en binnen, van besloten voor doelgroepen met speciale behoeften tot openbaar, op straat, in buurthuizen, kerken en publieke ruimtes. Ook deze tournee speelt het Ricciotti bij scholen, sociale instellingen, zorgcentra, festivals, openluchttheaters, winkelcentra, daklozenopvang en gewoon op straat. Het Ricciotti zorgt voor live symfonische muziek, overal en voor iedereen.

Wat krijgt u zoal te horen?

Een greep uit het programma: zeer voor de hand liggend zijn natuurlijk de Schotse symfonie van Mendelssohn en de Four Scottish Dances van Malcolm Arnold. De Marche Ecossaise van Debussy is gebaseerd op een traditionele melodie van de Ross-clan, die in deze mars een ‘Franse’ aanpak kreeg. Van Verdi speelt het ensemble de onstuimige Ballabile uit de monumentale opera Macbeth over de waargebeurde onfrisse moord op de Schotse koning Duncan I.

Naast deze symfonische werken komt ook Schotse traditionele muziek, filmmuziek, jazz, pop en (geloof het of niet) salsa aan bod! Op het programma staan bijvoorbeeld muziekstukken van de eclectische rock/folk-formatie Treacherous Orchestra, traditionals met klinkende namen als Da Sneck O’ Da Smaalie, een doedelzakkensalsa van Salsa Celtica en filmmuziek uit Harry Potter.

Speciale gast: Schotse zanger Jamie Munn

Speciale gast is de veelzijdige Schotse tenor Jamie Munn. Deze jonge zanger zal met het Ricciotti te horen zijn in Schotse traditionals, een selectie uit het (Schotse) operarepertoire en een heuse Schotse pop-medley. “De unieke manier waarop het Ricciotti ensemble mensen verrast en raakt, daagt mij enorm uit mijn talenten in te zetten om deze tournee tot een succes te maken. Ik kan niet wachten om te beginnen!” aldus Jamie Munn over de samenwerking.

Kasteel Tongelaar

Het Ricciotti en Tongelaar zijn al lang verbonden en dragen elkaar een warm hart toe. Het eerste optreden op het binnenplein was in 1995, in de tijd van Paul Speller. Dit keer hebben Hans & Emil de jonge musici uitgenodigd om ook te blijven slapen en eten op het kasteel. Het symfonieorkest is tijdens haar tour afhankelijk van dit soort ondersteuning in natura. Omdat ze geen entree vragen mag je na afloop iets in de pet doen.

Kinderen zijn van harte welkom!

Het Ricciotti Ensemble is misschien wel het leukste symfonie orkest van Nederland en kinderen zijn van harte welkom. Dus wil je je kinderen (of jezelf) op een toegankelijke manier kennis laten maken met klassieke muziek, dan is dit echt je kans. Het Ricciotti komt in korte broek of spijkerbroek, op slippers en gympies, en blijft niet keurig op haar stoeltje zitten wanneer de muziek vráágt om een dansje. Na het succes van voorgaande optredens raden wij je aan om op tijd te komen en voor wie niet lang wil/kan staan: neem een stoeltje mee!

Dinsdag 25 juli
Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 Mill (autonavigatie: Hoogedijk Mill!)
Aanvang 19.30 uur tot 21.30 uur, toegang gratis.
(Na afloop gaan ze met de pet rond)