Aanstaande zondag 24 september houden de Millse Missie Vrienden voor de laatste keer een fietstocht t.b.v. het levenswerk van pater Konings.

Deelnemers kunnen starten vanaf Myllesweerd aan de Kerkstraat tussen 12.00 en 14.00 uur. Er zijn fietstochten van 25 en 40 km en onderweg zijn er rustplaatsen met gezellige muziek. In Myllesweerd is deze middag muziek van Leo Josemanders en zijn er leuke prijzen te winnen met het Rad van avontuur. Ook pater Konings zal aanwezig zijn.

Ontstaan

Oud-Millenaar pater Martien Konings, zoon van verloskundige juffrouw Konings, keerde in 1984 na een periode van revalidatie in Nederland terug naar Kisangani in Zaïre/Congo. Als gevolg van complicaties naar aanleiding van een malaria-aanval en de gevolgen van een tropisch virus was hij blijvend aan beide benen volledig verlamd. Gehandicapten hadden in Congo geen enkele kans op een normaal leven. Pater Konings wilde daar verandering in brengen en begon er Centre Simama.

Geen voorzieningen

“Kisangani was een stad van 600.000 inwoners maar er was geen enkele voorziening voor de gehandicapten,” zo vertelt Martien Konings. “Ze werden verwaarloosd, niet erkend, niet geaccepteerd en ter zijde geschoven. Deze kinderen gingen niet naar school. Zij waren de laatste in het gezin die ergens aan deel mochten nemen of iets aangereikt kregen.”

Centre Simama

Een parochie bood hem twee ruimtes aan waar pater Konings zelf tafels en stoelen voor wist te vergaren. Een Zaïrese fysiotherapeute was bereid om mee te werken. Dag na dag zocht pater Konings noodzakelijke spullen bij elkaar en Mill ging hem hierbij helpen. Een complete fysiotherapie werd bij elkaar gefietst, loten werden massaal verkocht met prijzen van Millse ondernemers en gemaakt door de welfareleden oftewel de Missienaaikring zoals vele dorpen die toen nog kende. Dit clubje ging zich snel Millse Missie Vrienden noemen. Na het succes van deze eerste fietstocht in 1984 bleef men deze jaarlijks herhalen en breide men de acties later ook uit met de kledinginzameling.

“Er zijn nu anno 2017 veel gehandicapten die fysiotherapie krijgen. Daarnaast volgen ze vaak een professionele opleiding tot kleermaker, schoenmaker of ICT- deskundige. Anderen volgen een lagere of middelbare opleiding in de stad, vaak met financiële en materiële steun van Centre Simama. Ook worden gediplomeerde gehandicapte kleermakers of schoenmakers geholpen een eenvoudig ateliertje op te zetten in de wijk om daar met naaien en schoenmaken de kost te verdienen. Arme families krijgen wat geld om een handeltje te organiseren. Zo werkt de sociale dienst in Kisangani en haar directe omgeving heel erg goed. Waar nodig krijgen gehandicapte kinderen een driewieler om naar school te gaan,” vertelt een bevlogen pater Konings.

Overdracht

Pater Konings kwam enkele jaren geleden terug naar Nederland. Door ouderdom en gezondheidsklachten werd werken in Congo steeds lastiger. Hij heeft zijn werk overgedragen aan een groep van 3 Congolese broeders uit een Belgische congregatie. De Millse Missie Vrienden steunen dit Centre nog steeds financieel met de opbrengst van kledinginzameling en de fietstocht.

Laatste fietstocht

De laatste jaren neemt de deelname aan de fietstocht echter geleidelijk aan af. In samenspraak met pater Konings kwamen de Millse Missie Vrienden tot de conclusie dat de succesvolle fietstocht voor Centre Simama voltooid is. Overigens treuren de Millse Missie Vrienden, inclusief pater Konings zeker niet. Ze zijn blij met alle opbrengsten die zorgden voor de oprichting en groei van Centre Simama. De kledinginzameling is nog elke keer een groot succes. Deze zal dan ook onveranderd in de maanden april, juli en oktober blijven t.b.v. Centre Simama.