Foto: Mooi & Mooi Fotografie

Om de herfst te verwelkomen is Kasteel Tongelaar zondag 15 oktober van 11.00 uur tot 18.00 uur het decor voor een culinair oogstfeest, met eerlijk en lokaal eten, een Smaakmarkt van producenten uit de regio, wandelingen, live-cooking en muziek.

Bierbrouwerij de Blauwe Knoop is gastheer van het Speciaal Bieren-plein, de imker vertelt over de bijtjes van Tongelaar en kinderen kunnen zelf appelmoes maken, natuurknutselen of kastanjes poffen boven een vuurtje.

Brabants Landschap

Brabants Landschap, beheerder van het landgoed geeft lezingen over de natuur op Tongelaar in de oude boomgaard. Kinderen mogen daar zelf fruit plukken en appelsap of moes maken of spelen in het Speelbosje. Ook kunnen zij natuurknutselen, creatieve workshops volgen of een ritje maken op de ezeltjes van ‘de Kreitsberg’ uit Zeeland.
Stef Goossens van de Tienmorgen komt met zijn knuffelkoe en konijntjes. Het historische bakhuisje is in gebruik van de bakker en in het kasteel is een tentoonstelling over de fruitplukkers van Jonker Fris met oude foto’s. Onder de Kersenboom brengt de toren en ceremoniekamer helemaal in herfstsfeer met landelijke woon- en groendecoraties.

Smaakmarkt en Buffet des Overvloeds

Op de Smaakmarkt staan kraampjes met eerlijke producten uit de regio, zoals biologische kazen, jam, chutneys, ambachtelijke worstenbroodjes van de Millse molen, limoncello en notenwijn en ecologisch rundvlees uit de Maurik van Stichting Taurus. The Feliciano’s komen weer muziek maken en de hele dag door kun je heerlijk eten van het 'Buffet des overvloeds' op het binnenplein. Smaakmakers Mill, Teun de Bakker en Gerlinde Bakt serveren heerlijke hapjes van de BBQ, hartige en zoete taarten en herfstige soepen.

Een Goei Leven

In de ZLTO-kennisweide leer je alles over 'boeren' anno nu en over de keukenrevolutie 'Een Goei Leven' in het Land van Cuijk. Met mini-colleges en tastings en laten deelnemers en ambassadeurs zien wat Een Goei Leven is en hoe jij mee kan doen.

Wandelen

Uitgefeest? Vanuit Kasteel Tongelaar vertrekken verschillende wandelroutes die ook leuk voor kinderen zijn. Zoals ‘het Ganzenpad’ en de gezinswandel-app ‘Vossenstreken’. Of wandel mee met een natuurwandeling onder begeleiding van een gids van Brabants Landschap. Bert van de huifkar zal tot slot nog een korte tour over het landgoed rijden.
Datum: 15 oktober 2017
Je kunt niet reserveren, het Pluk & Oogstfeest is een gratis Herfst-festival en iedereen is welkom. Voor sommige activiteiten (zoals de creatieve workshops) wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meer informatie: www.kasteeltongelaar.nl.
Adres: Tongelaar 12, 5451 HS Mill. Autonavigatie: Hoogedijk Mill! (Voorkom verdwalen:)

Parkeren

Parkeren is dit jaar geen probleem; Brabants Landschap heeft twee extra grote weides beschikbaar gesteld met parkeerwachten. Fietsers hebben zeker geen probleem om op Tongelaar te komen!