Heemkundekring “Felix Walter” organiseert een lezing op maandag 27 november om 20.00 uur in Gemeenschapshuis de Wis.

De heer Jan Nillesen uit Boxmeer komt dan een inleiding geven over de ontstaansgeschiedenis van Langenboom, getiteld: Langenboom Tussen Peel en Pradolina

De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het landschap in de omgeving van Langenboom: een gevarieerd gebied van beken, beekdalen, dellen, rijten, broeken, goren en krochten. Met bossen, graslanden, heidevelden en landduinen.

Jan geeft op een humoristische wijze een historisch ecologische visie op Langenboom. We maken een reis door de tijd. Hij beschrijft het ontstaan van de landschappen, de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen op de Peelrandrug.We volgen hun weg door de tijd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen.

Jan vertelt tijdens deze lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen het landschap inrichtten. Speciale aandacht gaat uit naar het leven op de Peelrandrug, de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg. Het landschap rondom Langenboom kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. Natuurkrachten van tectoniek, water en wind droegen bij aan de vormgeving. De mens voegde er elementen aan toe, maar de mens deed er soms ook afbreuk aan.

Het belooft dus een zeer interessante avond te worden.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Voor niet-leden is de entree € 2,50 (inclusief koffie) en voor leden is deze gratis.