Foto: Peter Cornelissen

Maandag 26 februari jl. was de startbijeenkomst om te richting te geven aan een dement vriendelijke gemeente Mill en Sint Hubert. Dit alles in Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill.

Deze avond was voorbereid, naast de gemeente, door een actieve werkgroep uit een brede geleding van organisaties die nauw betrokken zijn met mensen met een beperking.

Na een kop koffie werd de aftrap gegeven door dagvoorzitter Mieke Mes van bureau ZET. In een korte inleiding gaf ze de constructieve wijze weer hoe dit project opgepakt is door partijen.

In zijn openingswoord gaf wethouder Eric van Daal aan dat de kille cijfers met betrekking tot de groei van het aantal mensen met de ziekte van dementie, ook in de gemeente Mill, een gegeven zijn die redelijk alarmerend zijn. Met het tekenen van de intentieverklaring Dement Vriendelijk Mill gaf hij hier mee aan dat dit een speerpunt voor de gemeente gaat betekenen.

Tevens benadrukte hij in een woord dat daar ook de de mantelzorgers mee bedoeld worden.

Vervolgens werden een tweetal echtparen geïnterviewd die een partner hadden met de ziekte van dementie en deze schiepen een wereld waar in zij tegenaan liepen en welke hobbels er genomen moeten worden in hun dagelijkse bestaan. De zaal werd hier stil van en men had veel respect voor deze echtparen om hier in dit gezelschap over te praten.

De gemeente Meijerijstad, die al vergevorderd is met de uitrol dement vriendelijke gemeente, was uitgenodigd om hun ervaringen te delen met de zaal. Er werd een korte film vertoond die de stappen in beeld brachten.

Het enthousiasme van deze vertegenwoordigers was aanstekelijk en miste de uitwerking niet naar de zaal.

De gemeente Mill en de werkgroep hebben 3 doelstellingen geformuleerd van waaruit gestart gaat worden te weten A: Weg met het taboe B: .Mensen met de ziekte van dementie tellen mee C: Veilig wonen.

Na afloop van het hoofdgedeelte werd de zaal opgesplitst in 9 groepjes die ideeën formuleerden hoe hier invulling aan te geven. De opbrengst van deze workshops werd vervolgens toegelicht door de bedenkers.

Het deed de organisatie deugd dat er veel personen aangaven om hier naderhand in subgroepen verder mee aan de slag wilden

De gemeente en de werkgroep bedankten tot slot, allereerst de echtparen die hun ziel blootgelegd hadden en Meijerijstad voor hun medewerking aan deze avond. Ook Mieke Mes van bureau ZET werd hierin betrokken.