Wethouder Erik van Daal is al op ontdekkingstocht gegaan met Dash, één van de robots uit het TechLab van BiblioPlus. Een uitdaging die kinderen in Mill en Sint Hubert vanaf zaterdag 17 maart ook aan kunnen gaan.

Dan gaat in de Bibliotheek Mill de eerste ‘expeditie’ van het TechLab van start rondom het thema ‘programmeren’. Deze week werd duidelijk dat het nieuwe mobiele TechLab van BiblioPlus dit jaar in alle zeven gemeenten in deze regio actief wordt. In alle gemeenten gaan dit jaar expedities van start in de Bibliotheek, waarmee BiblioPlus haar nieuwe koers als informatieknooppunt steeds meer invulling geeft.

Techniek als basisvaardigheid

Veel kinderen hebben interesse voor robots, programmeren, gamen, filmtechnieken, ontwerpen en alle andere technische mogelijkheden die deze tijd ons biedt. Maar waar vind je de juiste tools en hulp om hiermee op ontdekkingstocht te gaan? Op school maken kinderen hier vaak kort kennis mee, maar wat als je meer wilt? Vanuit deze gedachte is BiblioPlus aan de slag gegaan met het opzetten van het TechLab in de Bibliotheek. Buiten schooltijd kunnen leerlingen tussen 8-14 jaar vanaf nu hun ‘technische skills’ verdiepen. “Techniek vormt een steeds groter aandeel in ons dagelijks leven. Het is belangrijk dat kinderen hierin een goede basis kunnen leggen”, onderstreept Wethouder Jeroen Joon uit Grave, tevens voorzitter van het bestuurlijk overleg over de Bibliotheek in het Land van Cuijk en Maasduinen, het belang van dit nieuwe initiatief.

Doe mee met de expeditie ‘programmeren’

De expeditie ‘programmeren’ die 17 maart van start gaat, bestaat uit 4 bijeenkomsten en wordt begeleid door deskundigen ‘Technauten’. De deelnemende kinderen gaan aan de slag met programmeertaal via verschillende programma’s zoals Scratch en CodeCombat. Ze gaan met Lego WeDo aan het werk of ze geven robot Dash opdrachten om uit te voeren. Tot slot gaan zij een programmeerchallenge met elkaar aan.

TechLab en Bibliotheek op School

In het TechLab zijn alle materialen aanwezig om vaardigheden in te zetten die passen bij de 21e eeuw. Denk hierbij aan creatief en kritisch denken, probleemoplossend werken en het inzetten van computertaal. Hiermee sluit dit nieuwe aanbod naadloos aan bij de doelen van de Bibliotheek op School. Later dit jaar gaat BiblioPlus ook andere expedities aanbieden in het TechLab. Denk hierbij aan robots bouwen met Lego Mindstorms en Lego Boost, het werken met het green screen of stop motion filmpjes ontwerpen en regisseren.

Interesse in de expeditie ‘programmeren’? Meld je aan op www.biblioplus.nl/techlab. Hier vind je ook meer informatie over het TechLab van BiblioPlus.