Stichting Ontdek Mill is het Toeristische en recreatieve platform in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Dit platform bestaat uit tal van enthousiaste inwoners. Zij maken deel uit van werkgroepen die zich bezig houden met het opzetten en uitvoeren van toeristische en recreatieve activiteiten. Een van hen is Pieter Rutten uit Sint Hubert.

Oerparcours

Pieter Rutten is sinds de start van Ontdek Mill als platform-lid actief. Zijn streven is vooral om onze gemeente te promoten als mooie regio voor sportief en actief recreëren. Vanuit dat streven is hij ook betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Oerparcours wat sinds 2013 op het programma staat. Pieter: “Bij een brainstormsessie bij de start van Ontdek Mill in 2012 bedachten we om een survivalrun in de Kanaalzone te organiseren. Toen bleek dat Hans Verhallen via Stichting Activiteiten Mill hier ook mee aan de slag was en hebben we de handen ineen geslagen.” Vanaf de start was dit Oerparcours een succes. “Op zondag 27 mei is de 6e editie, nu al zijn er zo’n 400 inschrijvingen, dus het maximale aantal van 500 deelnemers halen we ook dit jaar wel weer.”

Duomarathon

Een ander zeer succesvolle activiteit waar Pieter bij aan de wieg stond is de Raamvallei Duomarathon. “Die heb ik naar Mill gehaald. Zelf had ik daar in Twente al 2 keer aan deelgenomen en dit leek me ook een mooie activiteit voor in onze omgeving.” Bij de Duomarathon legt men als duo om-en-om fietsend en rennend 42km af. Onderweg zijn er leuke pauzeplaatsen, genaamd “Smikkelplatskes” met muziek en Bourgondische verrassingen. “In september organiseren we deze voor de 4e keer. Dit jaar waren de startplaatsen voor de 250 duo’s binnen een week volledig volgeboekt. Dus deze Duomarathon voorziet in een behoefte en sluit uitstekend aan bij de doelstellingen van Ontdek Mill. Want uit heel Nederland komen deelnemers naar Mill en ook trekt het heel wat publiek uit de hele regio.”

Mountainbike-route

Maar vanaf het begin dat Ontdek Mill bestaat maakt Pieter zich ook al hard voor het realiseren van een permanente mountainbike-route in onze gemeente. “Het lijkt me goed om al het moois wat er al is in de gemeente, zoals landgoederen, natuurgebieden, kastelen en waterlopen op een sportieve manier in beeld te brengen en te verbinden. Hierbij denk ik aan een permanente mountainbike-route. Hierbij kunnen we ook de pauze-, rust- en overnachtingsplekken in onze gemeente betrekken.” Pieter vertelt dat er voor en tegenstanders zijn van een dergelijke “vaste” mountainbike route. “Sommige mountainbikers kiezen liever zelf hun route, maar door een georganiseerde en uitgezette route te volgen kom je op alle mooie plekjes, op een veilige manier met respect voor de natuur.

Vrijwilligers

Voor het Oerparcours en de Duomarathon is men nog op zoek naar vrijwilligers. “We kunnen altijd hulp gebruiken. Het gaat hierbij vooral om mensen die toezicht willen houden bij een hindernis op het Oerparcours of een post bij de Duomarathon. Zo kunnen we er samen weer mooie activiteiten van maken.”
Tijd om te helpen? Bel Pieter op tel. 06 - 51 86 63 69. Zie ook www.oerparcours.nl en www.ontdekmill.nl.