Het Comité 4 en 5 mei van de Gemeente Mill en Sint Hubert nodigt alle inwoners uit voor de samenkomst ter herdenking van de gesneuvelde militairen en omgekomen burgerslachtoffers ten gevolge van de gevechtsacties op 10 en 11 mei 1940 te Mill, nu 78 jaar geleden.

Ook herdenken we de slachtoffers van geweld en oorlogen waarbij Nederland als deelnemer, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, betrokken was en is bij vredes- en opbouwmissies overal ter wereld.

Aan de herdenking werken mee: de Koninklijke Landmacht, het St. Barbara Gilde uit Sint Hubert, Muziekvereniging St. Willibrord uit Mill, basisschool De Klimop uit Wilbertoord, koor Crisendo uit Langenboom en Scouting Mill en Langenboom.

Nieuwe herdenkingslocatie; Park Acaciahof

Met de bouw van een Mariakapel, de verplaatsing van het Herdenkingsmonument en de opwaardering van het park wordt de Acaciahof tijdens de herdenking op 4 mei gebruikt voor herdenken, gedenken en ontmoeten.

Programma 4 mei herdenking

  • 19.00 uur: herdenkingsdienst in de St. Willibrorduskerk aan de Kerkstraat te Mill
  • 19.30 uur: verplaatsing te voet naar het herdenkingsmonument in park Acaciahof aan de Hoogstraat
  • 19.45 uur: aanvang herdenkingsplechtigheid met dodenappèl, gevolgd door de eerste kranslegging en signaal ‘taptoe’
  • 20.00 uur: twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus; daarna de herdenkingsrede van de burgemeester, het vervolg van de kranslegging, het voorlezen van een gedicht door een leerling van basisschool de Klimop en ter afsluiting het defilé
  • ca. 20.30 uur: opstellen voor de verplaatsing terug naar Myllesweerd waar aansluitend aan de serenade nagepraat kan worden onder het genot van een kop koffie.

Twee minuten stilte

Het symbolisch moment van de twee minuten stilte maakt extra indruk omdat tal van activiteiten in het dagelijks leven worden onderbroken. Dit geldt niet alleen voor de normale programmering op alle radio-en televisiestations, ook het openbaar vervoer komt tot stilstand, winkels zijn gesloten en in veel openbare gelegenheden worden de activiteiten even stilgelegd of opgeschort tot na 20.15 uur.

Vlaggen op donderdag 4 mei

Vanaf alle openbare gebouwen en officiële plaatsen zal de Nederlandse driekleur (zonder wimpel) halfstok worden gehangen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang ± 21.00 uur.

Vlaggen op vrijdag 5 mei

Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top gehesen vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.