Zondag 27 mei vertrekt er weer een gratis gids-wandeling vanaf Kasteel Tongelaar in Mill. Het thema dit keer is het gemoedelijkste dier in Brabant; de das.

Op landgoed Tongelaar wonen er een 50 tal. Omdat de das een dier van schemer en nacht is krijg je ze overdag niet snel te zien. Maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien.

Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer door Brabants Landschap in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond wat hun lievelingskostje is. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen van IVN en Brabants Landschap u niet alleen over de das maar ook over het kasteel, de invloed van het water en de geschiedenis van dit landgoed.

Tongelaar, land van das en burcht

Het informatiepunt van Brabants Landschap op de benedenverdieping van Kasteel Tongelaar is ingericht als dassenburcht. Hier staat een touchscreen waarbij je naast foto's, spelletjes en achtergrondinformatie ook de film van Mark Kapteijns "Tongelaar, land van das en burcht" kunt bewonderen. Tevens is in de toren van het kasteel een ruimte ingericht waar bezoekers een kijkje in het leven krijgen van das en ree. Op het informatiepunt is een wandel- en fietsroute verkrijgbaar en staat een gastheer- of gastvrouw iedere vierde zondag van de maand, van 12 tot 17 uur, klaar om vragen te beantwoorden. Daaraan voorafgaand om 10.00 uur is er altijd een wandeling onder leiding van een deskundige gids.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill