Foto: Marga Nuijs

Aanstaande zondag 26 augustus vertrekt er weer een gratis gids-wandeling vanaf Kasteel Tongelaar in Mill.

Tijdens de wandeling vertellen de gidsen van IVN en Brabants Landschap u niet alleen over de das, vos, ree en talrijke bijzondere vogels maar ook over de geschiedenis van dit landgoed en haar kasteel. Start bij het kasteel om 10:00 uur. Op het informatiepunt in het kasteel zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar en staat een gastheer- of gastvrouw klaar om vragen te beantwoorden. Na afloop wordt er ‘Een Goei Leven’-lunch geserveerd voor de liefhebbers.

Thema: vogeltrek

In het tweede deel van de zomer maakt de natuur zich op voor de herfst en winter en de daarop volgende lente. In deze periode zijn de, dit jaar uit het ei gekropen vogels, al zelfstandig geworden. De vogels laten zich niet meer zo vaak horen, een aantal van de trekvogels zijn al naar hun overwinteringsgebieden vertrokken. Denk aan de gierzwaluwen die nu al naar Afrika zijn vertrokken. Weer anderen zullen de komende tijd vertrekken. Maar er is ook een aantal die in ons land blijven en de koude periode uitzitten.

Dassen-pubers

De dit jaar geboren jonge dassen zijn nu ongeveer 6 maanden oud. Dassen, die al een vrijpartij achter de rug hebben, kunnen de ontwikkeling van de vrucht uitstellen zodat alle jongen rond februari geboren worden. Dassen leven in familieverband in soms heel grote burchten. Op landgoed Tongelaar wonen er een 50 tal. De das is een avond en nachtdier daarom kunnen we hem meestal niet te zien krijgen, maar de sporen die hij achterlaat des te meer. We zien graafsporen, mestputjes en haren in het prikkeldraad. Als je een das in zijn omgeving wil zien moet je geluk en geduld hebben.

Bomen en planten

Bij planten en bomen is de voorbereiding voor het volgend jaar ook al begonnen. Zaden en vruchten worden rijp en de verspreiding van deze zaden komt op gang. Er zijn zaden die omhulsels hebben waar voedingsstoffen voor het volgend jaar in zit en zaden die de voedingsstoffen in een tussenvorm hebben. Denk aan graan, daar is in de korrel buiten het vruchtbeginsel ook zetmeel en enzymen aanwezig. Volgend jaar zorgen de enzymen dat zetmeel omgezet wordt in suiker om zo voeding te geven aan het nieuwe plantje.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill