Door de jaren heen is de kermis in dorpen en steden veranderd. Vroeger was de kermis ongeveer het enige jaarlijkse feest waar iedereen naar toe leefde. Anno 2018 zijn er zo goed als wekelijks activiteiten, evenementen en festivals.

De kermis heeft dus een andere positie ingenomen dan jaren geleden. “Maar kermis is iets wat er wel bij hoort en dat we moeten koesteren als dorpsfeest,” vertelt wethouder Jos v.d. Boogaart. “En daarom heb ik begin dit jaar het initiatief genomen om samen met vertegenwoordigers van Ontdek Mill, de gebroeders Regter (de kermisexploitant) en Millse horeca wat mogelijkheden te bekijken. Dat willen we voor 2019 ook in de kerkdorpen doen.”

3 feestlocaties

Na gesprekken met de lokale horecaondernemers en de gebroeders Regter bleek er volop draagvlak om de kermis in Mill op een andere manier aan te pakken. “We sluiten tijdens de kermis onze eigen cafés,” vertelt Jack Rooijakkers van Grandcafé ’t Centrum. “In het dorp komen bij de kermis 3 feestlocaties. In de Kerkstraat komt een sfeervolle grotere tent, op het marktplein een pop-up-café en voor de jeugd organiseren we in Myllesweerd feesten.” Belangrijk hierbij is dat alles gratis toegankelijk zal zijn. Sandra van Bergen van café Libre vult aan: “Het pop-up-café op het kermisterrein moet je zien als een echte kroeg. Deze is open als ook de kermis draait, er is muziek, men kan er ook speciaal bier bestellen en vanaf het terras heb je zicht op de kermis. In de feesttent is ook live muziek voor een breed publiek en DJ’s zullen in Myllesweerd de jeugd vermaken.” In overleg met de gebroeders Regter is de indeling van de kermis aangepast, zodat horeca en kermis op elkaar aansluiten.

Uniek concept

De samenwerking waarbij Libre, ’t Heike, Royal, de Winkel, ’t Lagerhuis en ’t Centrum de eigen deuren gesloten houden om samen 3 feestlocaties te exploiteren is uniek. Jack: “We organiseren natuurlijk al langere tijd gezamenlijk evenementen. Maar dat we nu de eigen zaak gesloten houden is wel uniek.” Tijn van Dijk is vanuit 0485-events ook betrokken bij deze vernieuwde aanpak van de Millse kermis. “Wij organiseren bijvoorbeeld ook Mill at the park en hebben ervaring met het opzetten van evenementen. Dit nieuwe concept zien we als een totaal evenement waarbij wij zaken coördineren en bijvoorbeeld ook de muziek programmeren. Ik denk dat deze aanpak echt een succes zal worden omdat je iedereen samenbrengt daar waar het feest is.”

Kermis Mill

Het feest start op vrijdagavond 14 september in de grote feesttent in de Kerkstraat en in Myllesweerd. De kermis zelf is van zaterdag 15 tot en met dinsdag 18 september. Dan zal ook het pop-up-café op het marktplein open zijn. Tijdens deze dagen kan men gratis genieten van optredens door o.a. Staal met Glazen, Dos Paulos, De Heeren Van, DJ Danzzit, Smèrrig en nog veel meer.

Munten

De consumptiemunten “kermis Mill” die vorig jaar in de feesttent in het Landschapspark zijn gekocht zijn dit jaar ook nog geldig bij de 3 feestlocaties. Verder wordt er gewerkt met speciale “evenement” breekmunten. Deze zijn alleen tijdens kermis Mill 2018 geldig en kunnen tot en met dinsdagavond 18 september weer tegen geld worden ingewisseld.