Buurtschap de Tobbers in Langenboom viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Als extra activiteit wordt er op 23 september een grote reünie georganiseerd waarvoor alle huidige en vroegere bewoners zijn uitgenodigd.

We hebben geprobeerd om alle namen en adressen te achterhalen van alle vroegere bewoners. Mochten er (oud)bewoners zijn die onbedoeld geen uitnodiging hebben gekregen, dan worden zij verzocht zich te melden bij de reüniecommissie. Voor een goede organisatie is het belangrijk dat de commissie weet hoeveel mensen er komen. Er hebben zich al een groot aantal mensen opgegeven.

Reüniecommissie: Francis Bosman-Tielemans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0486-431290,
Riet Selten-de Klein, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0486-431687,
Corrie de Klein-van Haren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0486-431149,
Lies van Limbeek-Meulepas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0486-431234.

De reünie wordt gehouden op zondag 23 september bij Jan en Ans van Dalen aan de Gasthuisstraat 30; deze begint om 13.30 uur en duurt tot 18.00 uur. Koffie en thee zijn gratis; consumpties zijn voor eigen rekening. Om de feestvreugde te vergroten is besloten aan het einde van de middag een frietwagen te laten komen, zodat men niet met een lege maag naar huis hoeft. Onder het genot van een drankje kan er gezellig bij gepraat worden met buren die je al lang niet meer gezien hebt en soms zelfs uit het oog verloren bent. Gezorgd wordt voor voldoende tafels en stoelen, zodat iedereen kan zitten. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven.

Presentatie 1e boek van “Minse van Langenbôm”

Hoogtepunt van de middag is de presentatie van het 1e boek van “Minse van Langenbôm” door Heemkundekring Felix Walter. De huizen en bewoners van de vroegere Graspeel, later de Spie, worden hierin beschreven. Het betreft de straten Spiestraat, Maisweg, Gerstweg, ged. Zeelandsedijk, ged. Gasthuisstraat, Jagersweg en Broekstraat. De presentatie zal plaats vinden rond 15.00 uur.

Het is een prachtig boek geworden, vol verrassende verhalen en foto’s. Honderden jaren lang is er strijd gevoerd in de Graspeel vanwege de vruchtbare grond, vandaar de Scheiwal. Opvallend is het aantal huizen die vroeger werden afgebroken en op een andere plaats werden herbouwd of helemaal niet. De huizen waren vaak van slechte kwaliteit.

Wat verder opviel zijn de vele familieverbanden binnen een buurtschap. Tot plm. 1900 zocht men een partner op loopafstand van elkaar. Toen de fiets werd uitgevonden werden de afstanden iets groter: op fietsafstand. Op papier lijken de mensen verder van elkaar te wonen: bv. de man afkomstig uit Zeeland en de vrouw uit Mill. Maar bij nader inzien blijkt dan Zeeland de Langstraat te zijn en Mill de Zeelandsedijk, dus het verlengde van dezelfde doorgaande weg.

Het boek is helemaal in kleur, op glanzend papier gedrukt met een harde kaft en ingebonden. Het boek is verkrijgbaar in een beperkte oplage. Het kan niet bijgedrukt worden. Wilt u zeker zijn van een boek, reserveer dan. Het boek kost € 22,50. Het drukwerk is in handen van Jordy van Katwijk met zijn bedrijf Orion Media. Aan wie het eerste boek wordt aangeboden blijft nog een verrassing. Het boek kan besteld worden bij Lies van Limbeek, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0486-431234.