Anne van Gemert uit Mill en Jo Willems uit Langenboom exposeren tijdens Biënnale Nici 2018 (Foto: Cockie Kremers)

Van zaterdag 6 tot en met zondag 21 oktober is er onder de naam Biënnale Nici 2018 opnieuw een expositie met 4 surrealisten, met daarnaast bronzen beelden en glaskunst.

Deze expositie is gratis te bezichtigen bij Nici Koffie en Automaten aan de Wanroijseweg 34a in Mill. Openingstijden, elke zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op werkdagen tijdens kantooruren.

Groepen kunnen voor bezichtiging een afspraak maken via Tel. 0485 - 45 38 28 of 06 - 10 08 58 63.

Surrealisme

Surrealisme: Een artistieke en literaire beweging in 1924 opgericht in Parijs. Een groep kunstenaars die meer wilde met het realisme, dus, het woordje sur ( = boven ) toegevoegd, het ontstijgen van het dagelijks realisme, m.a.w. de scheiding tussen het onbewuste innerlijk en de uiterlijke wereld opheffen. Ze hechten groot belang aan associaties, -hallucinaties en dromen waarin volgens hen het onderbewuste naar boven komt en via het automatisme techniek konden ze het onderbewuste stimuleren zich te uiten. Typische surrealistische schilderijen zijn geschilderd in precieze techniek, met een afbeelding, van voorwerpen die normaal gesproken niet gecombineerd worden en andere vervreemde scènes. Hierin zijn ze verwant met de magisch realisten. Voor de Tweede Wereldoorlog viel de groep uiteen, maar de individuele kunstenaars bleven nog decennia in dezelfde stijl werken. Enkele voorbeelden zijn Dali, -Magritte, -Paul Delvaux, -Johfra.

De exposanten

Jo Willems Langenboom; De passie voor het schilderen kwam al op jonge leeftijd, dat was in die tijd dat hij besloot een opleiding te gaan volgen aan de schilders-school in Boxtel. De gang naar de kunstacademie in Arnhem was dus onvermijdelijk, al was het daar niet wat hij er van verwachte. Het surrealisme zit in zijn bloed, en met alleen de zuiveren primair’en plus wit en gedetailleerd werken komt hij tot zijn eigen gewenste resultaat.

Marcel Bakker Swifterbant; Is autodidactisch tekenaar met een voorliefde voor het surrealisme. Zijn tekeningen werken als een mediatieve spiegel waarbij er vanuit het onderwerp een innerlijk dialoog ontstaat. Hierdoor ontstaat er een samenwerking tussen het intuïtieve sub-bewustzijn en de technische realiteit van licht en schaduw dat zich uit op papier. Het resultaat is een intuïtieve verbeelding met persoonlijke symboliek.

Henk Sentel Heemskerk; Middels zelfstudie en opleidingen heeft hij de nodige specifieke- en tekenkennis eigengemaakt wat al begon op 16 jarige leeftijd in Roosendaal bij Wim Schutz (beeldend kunstenaar), waarna 4 jaar gewerkt in verschillende disciplines onder leiding van Helma Rovers (beeldend kunstenares). De opleiding aan “De Nieuwe Academie Alkmaar” gaf hem de mogelijkheid om teken- en schilderles te gaan geven. Meester-schilder Herman Smorenburg uit Alkmaar bracht hem de finesse voor het fijn-schilderen en glaceer-techniek bij.

Kim Wiggers Raalte; Kim wil door middel van haar schilderijen je bewust maken van wie we zijn en waar we staan. Door middel van realistische elementen creëert zij haar eigen fantasiewereld, een waarin een personage figureert in uitgestrekte en verlate landschappen, indrukwekkende wolkenpartijen zorgen voor een schouwspel van licht en sfeer, alle elementen samen vormen een eigen verhaal zodat je je gaat afvragen van wat er precies in die wereld afspeelt.

Hella van der Zanden Eerde; Als kind op school boetseerde ze al poppetjes van kneedgum, dus, de behoefte om meer te doen met boetseren is jaren geleden in uitvoering gebracht middels een cursus brons-gieten in Vinkel. Ze geniet niet zo van het abstracte, liever maakt ze concrete beelden van mens en dier (redelijk ver in details uitgewerkt). De meeste beelden zijn zomaar vanuit een idee ontstaan, “oorlogskind” is een project met een achtergrond, “zomaar een dag in het park” is een project van meerdere jaren.

Anne van Gemert Langenboom; Anne is afgestudeerd in 2018 aan het St-Lucas in Boxtel, richting vorm en ambacht met als specialisatie glazenier. Tijdens de opleiding heeft ze zich gericht op het fusen van glas en het vervaardigen van glas in lood.