Foto: Mooi & Mooi Fotografie

Het programma op het Goei Leven Podium tijdens het Pluk & Oogstfeest zondag 14 oktober a.s. laat het al zien; als het aan Een Goei Leven ligt gaan we richting Gezonddorp Mill en uiteindelijk Gezond Land van Cuijk.

Dankzij de warme verbindingen die gelegd zijn met Leende en Brabant Celebrates Food staan er deze editie drie toppers op het podium: Phyllis den Brok, Chef van de Maand We Are Food, en Wim Tilburgs, voedingscoach en oprichter van ‘Je Leefstijl als Medicijn’. Chef-kok Martien Bos van het Smaakcentrum gaat live koken met gezinnen uit het publiek om te laten zien dat iedereen, jong en oud, in no time een gezonde en voedzame maaltijd op tafel kan zetten.

Live Cooking met Martien Bos, Smaakcentrum Cuijk

Cuisinier Martien Bos is oprichter van het Smaakcentrum, met vestigingen in Cuijk, Boxmeer en Mill/Grave. Terwijl de rest van Nederland nog aan het vergaderen is over wat te doen bij obesitas en ongezonde leefstijl bij kinderen, is Martien al lang begonnen! In het Smaakcentrum krijgen kinderen van groep 7 en 8 voedings- en kooklessen om op een positieve manier de oorsprong van slechte eetgewoonten aan te pakken. Martien ontving hiervoor dit jaar de Agrifood Pluim en staat op het Goei Leven Podium om 12.00 en 14:45 uur.

Jouw arts maakt je niet gezond dat doe je zelf

Vraag tien mensen wat ze het aller belangrijkst vinden in het leven en negen van hen zullen zonder aarzelen ‘gezondheid’ noemen. Zo ook Wim Tilburgs, leefstijlcoach: “Ik woog 125 kilo en was zwaar diabeet, met een burn-out en depressies. Door een andere leefstijl ben ik 40 kilo afgevallen en heb ik mijn diabetes, depressie en PTSS omgekeerd.” Samen met artsen en diëtisten is hij oprichter van de Stichting ‘Je leefstijl als medicijn”. Wim spreekt om 14:00 uur op het podium in de Goei Leven Weide. GezondDorp Leende is één van de initiatieven die met deze gezonde leefstijl diabetes type 2 en overgewicht aan pakt. Initiatieven op dit vlak worden op dit moment ook ondernomen in onze gemeente Mill door o.a. huisarts Ellen Gest, diëtiste Bionda, AH vd Ven en Ontdek Mill.

Phyllis den Brok, WeAreFood-chef van de maand november met 'Actief met Eten'

Eten en drinken is veel meer dan de kant en klaar maaltijd die de zorginstelling je vaak netjes serveert. Tafelen is een sociale gelegenheid en het hele proces van eten & drinken (van het erover nadenken via boodschapjes doen, klaarmaken tot nuttigen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening. Phyllis, een topper uit de ouderen- en gehandicaptenzorg, schreef een boek en vertelt hierover om 13:00 uur op het podium in de Goei Leven Weide. Een aanrader voor iedereen die in de zorg werkzaam is maar ook voor (potentieel) kwetsbare mensen zoals ouderen of mensen met een verstandelijke beperking.

Grootste Smaakmarkt van het Zuiden

Behalve het uitgebreide programma op het podium is er nog de boekpresentatie van Goei Gerei door Robert Hermens en Monique Nelson. Samen met Martien Bos en fotografe Kristel Beelen-Hendriks werkten zij de afgelopen maanden aan een kookboek waarin producten van boeren en telers uit het Land van Cuijk worden gebruikt. Leerling koks van ROC de Leijgraaf zullen o.l.v. Chef Jeroen van den Heuvel diverse van deze boeren helpen om hun product te presenteren op onze Smaakmarkt. Op de Smaakmarkt, die dit jaar de grootste van Brabant is, staan alleen maar pareltjes van telers, boeren en makers van Eerlijke en Heerlijke producten, mensen met passie. Neem je boodschappenmand maar mee!

Praktisch

Het Pluk & Oogstfeest is dankzij medeorganisator Ontdek Mill nog steeds een gratis herfstfestival. Voor parkeren wordt wel een kleine vergoeding gevraagd van € 2,00. Parkeren wordt georganiseerd door en voor handbalvereniging MHV Mill. De (semi-)bewaakte fietsenstalling is gratis, dus: kom op de fiets! Het beloofd weer mooi weer te worden! Meer info over het programma, deelnemers en (kinder-)activiteiten: www.plukenoogstfeest.nl.