Foto: Marijn Heuts

Tongelaar in Mill is een eeuwenoud landgoed en één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Op het landgoed leven een vijftigtal dassen in burchten onder de grond. Een schuw dier dat je niet snel te zien krijgt. Maar zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken! Zondag 25 november vertrekt er een gratis gidswandeling, op zoek naar de das.

Beheer Landgoed Tongelaar in dienst van de das

Op de plaats van het kasteel Tongelaar lag al in de 9e eeuw, op een natuurlijke verhoging te midden van uitgestrekte moerassen en rivier begeleidende bossen, een vluchtburcht of 'motte'. Het landgoed is nu een prachtig wandelgebied. Het beheer op Landgoed Tongelaar van Brabants Landschap staat grotendeels in dienst van de das. Op akkers vindt biologische teelt plaats - geen gif dus! - en grasland wordt bemest met ruige stalmest. Dat levert regenwormen op, het lievelingskostje van de das. Omdat deze alleseter ook een zoetekauw is, zijn de vele houtwallen onderplant met besdragende heesters.

De mysterieuze das

Dassen leven in familieverband onder de grond in soms heel grote burchten. De das is schuw en een avond en nachtdier, Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.
De sporen die de das achterlaat zien we des te meer: vaste wissels (paden uitgesleten door dieren), mestputjes, graafsporen en haren aan het prikkeldraad. Ga samen met onze natuurgidsen op zoek naar sporen van de grootste marterachtige (lengte kop-romp: 65-80 cm, lengte staart: 12-19 cm, gewicht: 6,6 - 16,7 kg) die in ons land voorkomt en toch zo’n mysterieus leven leid.

Gratis gidswandeling

Tijdens de wandeling op zondag 25 november vertellen de gidsen u niet alleen over de das, vos, ree en talrijke bijzondere vogels maar ook over de geschiedenis van dit landgoed en haar kasteel. Start bij het kasteel om 10:00 uur. Aansluitend is het mogelijk het infopunt in het kasteel te bezoeken waar u o.a. een das op ware grootte kunt zien.

Informatie Lia Lobel 0486-475388 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill