Voor de motorsporters uit onze gemeente zit het seizoen 2018 erop. Maar meteen in het nieuwe jaar is er in ieder geval eentje die meteen vol aan de bak moet en dat is de 48-jarige Herwin Hopmans uit Langenboom.

De Langenboomse ondernemer reed in 2005 zijn eerste Dakar, toen nog de Rally Parijs-Dakar die zich afspeelde in Afrika. Daarin kwam hij niet aan de finish, na 7 dagen viel hij uit. Van jongs af aan was hij verknocht aan motoren en zoals bij velen begon het met een Italjet. Hij groeide door en ging in 1985 wedstrijden rijden. Dat werd al snel op een laag pitje gezet maar in 1991 begon hij weer en werd een jaar later kampioen bij de MON 250cc Junioren. Vanwege rugklachten moest hij op doktersadvies stoppen maar in 1998 ging Hopmans off-road rijden in o.a. Polen, Portugal, Tsjechië en Roemenië. Na de ultieme Dakar uitdaging ging Hopmans zich toeleggen op het rijden van enkele rally’s, reed de Strandrace van Le Touquet, reed de Oost-Europa en Serres en Libië Rally. De afgelopen jaren was hij ook actief in het NK Enduro. Met zijn KTM 450 Rally Bike, geheel door WLM design gecustomised, begint Hopmans in januari aan zijn tweede Dakar met ondersteuning van mental coach Willy Wientjes die zelf in 2006 ook de Dakar, toen ook nog in Afrika, reed. Hopmans rijdt onder de vlag van Bas Dakar en krijgt de nodige ondersteuning van diverse sponsors. Hij reed dit jaar de Serres rally in Griekenland en heeft zich ook veel bezig gehouden met roadbook en GPS om zich goed voor te bereiden op de monsterrit die zich in 2019 volledig af zal spelen in Peru in Zuid-Amerika. De rally is uiterst populair in Nederland en dagelijks te zien op RTL 7. Wij wensen de stoere rijder uit Langenboom veel succes!

Wilbert van Lith, ook uit Langenboom, reed op 13 oktober de laatste races van het jaar. In Assen scoorde hij in de dubbele races twee keer veel punten. In de eerste race eindigde hij als achtste en in de laatste race van het seizoen sleepte hij een zwaarbevochten zesde plaats uit het vuur. Hiermee eindigde hij met zijn Ducati in het totaalklassement van het ONK SportCup 1000 op de 14e plaats. In de Ducati Challenge B-groep werd Wilbert na zes dubbele races vicekampioen. Mogelijk gaat de snelle garagehouder uit Langenboom in 2019 het volledige OW Cup seizoen rijden.

Millse crossers geveld door pech in Red Bull Knock Out Strandrace

Op 10 november werd op het strand van Scheveningen de zesde Red Bull Knock Out Strandrace verreden en hierin waren ook een aantal rijders uit onze gemeente actief. Helaas haalde geen enkele van deze rijders de eindstreep in de zwaarste Strandrace ter wereld. Er mochten 1000 rijders starten in de kwalificatierace waarvan er 750 in de finale mochten starten. Kay Ebben uit Wilbertoord reed vanuit de achterhoede naar een keurige 117e plaats, Nick Reijnen uit St. Hubert werd 195e en Tom Reijnen zat er met plaats 258 ook goed bij. Helaas kon Nick Reijnen niet aantreden in de finale omdat zijn motor op het eind was stuk gelopen. Kay Ebben en Tom Reijnen reden wel lange tijd mee maar na 12 ronden viel het doek voor Ebben vanwege pech en op het einde verdween ook Tom Reijnen uit de strijd met een volledig kapot gelopen motor. Slechts 427 van de 750 rijders haalden de finishvlag.