Zelfredzaam blijven door fysieke inspanning op je eigen niveau. Met sport beginnen of een andere sport gaan beoefenen op oudere leeftijd is geen makkelijke stap, maar wel belangrijk en nodig om onder andere je motorische vaardigheden op peil te houden en je lichaam fit te houden.

Om dan ook nog met een vechtkunst te beginnen, dat is voor vele een stap te ver. Maar een vechtkunst is met name een body en mind bewegingskunst, een sportvorm, waar de oudere sporter veel baat bij kan hebben. Karatevereniging Kanshu-do wil dit binnenkort in Cuijk/Vianen mogelijk maken. Een niet competitie gebonden bewegingsvorm voor de 45-plusser met veel motorische vaardigheden, die nieuw zullen zijn en van een grote toegevoegde waarde zullen blijken.

Karate wordt al sinds eind jaren 70 in Cuijk beoefend. Sensei Theo Bergmans beoefent inmiddels al meer dan 40 jaar deze kunst en heeft ervaren dat het een goede bewegingskunst is voor de ouder wordende mens. Zeker in een wereld die steeds minder actief wordt, we bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat deze zitmaatschappij niet bevorderlijk is voor ons als daarbij nog eens de jaren gaan tellen, ouder worden gaat met gebreken. Daarom is het duidelijk dat we moeten blijven investeren in ons lichaam én onze geest. Het is algemeen bekend dat de bewegelijkheid en spierkracht afneemt na je 30tigste als je hier niet in investeert. Veel van onze ouderdomsklachten zijn te herleiden uit dit minder actief worden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat buiten gezond en matig eten ook een gezonde bewegingsvorm erg belangrijk is en dit liefst iedere dag.

Karatevereniging Kanshu-Do in Cuijk traint traditioneel Shotokan karate. Binnen deze stijl vormen bovengenoemde principes een belangrijk onderdeel van de training. Centraal staan steeds coördinatie en motorische vaardigheden, waarbij het meer benaderd zal wordt als bewegingskunst dan als een vechtkunst. Karate is een fysieke weg voor mentale ontwikkeling, mentale weerbaarheid. Deze aspecten zullen zeker onderdeel blijven uitmaken, maar belangrijker bij de seniorentraining vanaf 45 jaar, zal de totale bewegelijkheid zijn. Dit in een groep van gelijkgestemde, waarbij ieder op zijn eigen manier zich zal kunnen ontwikkelen in tempo en kwaliteit.

Dinsdag 5 februari a.s. start karatevereniging Kanshu-Do in sporthal Welnietoch in Vianen een karate-do seniorentraining. De aanvang van de training is om 19.30 en hij duurt tot 21.00. Daarna start op dinsdag 12 februari een kennismakingscursus van 3 maanden.

De vereniging staat onder leiding van rijkserkend karateleraar Theo Bergmans. De club beoefent het karate op een breed vlak en is daarom niet alleen gericht op de sport wedstrijdkarate, maar juist op lichaamsbeheersing, zelfverdediging, lichaamsbeweging en karate-do, waarbinnen discipline, controle en respect belangrijke kernwoorden zijn. En nu dus ook voor senioren vanaf 45 jaar, met als doel zelfredzaam te blijven, investeren in je lichaam.

Voor meer informatie zie www.kanshudo.nl of neem contact op met Theo Bergmans: 0485-454870.