42 voetballertjes en hun leiders beleefden een enerverend weekend.

Aan het eind van het eerste voetbalseizoen van DWSH ’18 is er dan toch weer dat evenement dat nooit verandert: het fameuze Kille-Cup toernooi.

Al is het dit jaar natuurlijk voor het eerst niet langer namens De Willy’s, maar onder de nieuwe naam die de voetbalvereniging heeft aangenomen na de fusie met SC Sint-Hubert, vorig jaar. De sfeer op en rond ‘stadion De Binding’, ook al een nieuwe naam, is er niet minder om. Heerenveen wordt de allereerste winnaar onder de vlag van DWSH ’18.

Al bijna vijf decennia lang is het in Wilbertoord het meest indrukwekkende evenement op de voetbalkalender: ‘de Kille-Cup’. En op de 49e editie (de aftrap was in 1971) zijn er ook Sint-Hubertse voetballertjes bij. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni kropen 42 jeugdleden van DWSH ’18 opnieuw in de huid van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. Natuurlijk, meedoen is belangrijker dan winnen, maar de Kille-Cup winnen, is helemáál een ervaring voor het leven. Heerenveen was eerder in 2000 succesvol.

Traditie

Voor het eerst spelen de teams een dubbele competitie, waarin ze elkaar dus twee keer tegenkomen. Op die manier zijn er dertig wedstrijden, waarvan het eerste blok op vrijdagavond wordt afgewerkt. In een overweldigende entourage komen de spelertjes het veld op en worden ze aan het publiek voorgesteld door heuse stadionspeakers, ook al zo’n traditie. Alle spanning, wekenlang opgebouwd tijdens oefenpotjes en het vaantjes maken, moet nu omgezet worden in voetbalplezier. Ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, ooms en tantes; ze zijn er allemaal.

Na de eerste dag gaan PSV en Heerenveen aan de leiding, al zegt dat in de regel niet alles voor de dag van morgen. Samen met dertig begeleiders, die al net zo uitkijken naar dit toernooi als de spelertjes zélf, doen de jeugdleden die avond nog een fotobingo in het dorp. De nachtrust is voor de meesten andermaal aan de korte kant en dat is een dag later op het veld soms ook te zien: het past allemaal in de dramatiek die bij het toernooi hoort. Maar de weergoden werken fantastisch mee en de frietjes met snack smaken natuurlijk meer dan ooit. De grote loterij, met gesponsorde prijzen, spekt intussen de jeugdkas.

Meest trefzeker

Vast onderdeel is de strijd om de penaltybokaal. Bastiaan Niks houdt zijn zenuwen het best in bedwang en is het meest trefzeker. Bij de bovenbouwspelers mag Ties v.d. Cruijsen zich een jaar lang penaltykoning noemen. Inmiddels tekent zich in de poulerondes voorzichtig een eindstand af. Na dertig poulewedstrijden gaat de strijd om de vijfde plaats tussen Ajax en AZ. Voor de Amsterdammers was het een lang seizoen: pas na penalty’s worden zij moeizaam vijfde. Derde wordt Feyenoord, ten koste van Vitesse.

De finale gaat tussen PSV en Heerenveen. PSV laat, net als in de competitie, aan het eind wat steekjes vallen. De Friezen scoren al binnen tien seconden, om er na twee minuten al 2-0 van te maken. Uiteindelijk wordt het nog 3-0 en grijpt Heerenveen de Kille Cup, uitgereikt door niemand minder dan Jan Cornelissen junior, zoon van de naamgever van de beker. De Harry v.d. Linden-aanmoedigingsprijs is voor AZ. Alle spelertjes gaan met een herinneringsvaantje en de heuse DWSH-rugzak naar huis. Velen gaan thuis direct onder de wol...