Al vanaf jonge leeftijd is Remko van den Bungelaar (1984) uit Mill actief bezig met sport. Hij komt uit een echte motorcross familie.

Het is dan ook niet vreemd dat hij ook aan motorcross heeft gedaan, maar zijn hart ligt toch echt bij de triatlon. “Maar deze hobby kan ik alleen dankzij de steun van mijn gezin doen. Want trainen en het materiaal kost veel tijd en ook aardig wat geld.”

“Toen ik een jaar of tien was ben ik begonnen met triatlons,” vertelt Remko. “Mijn vader heeft vroeger altijd aan motorcross gedaan maar is daarna triatlons gaan doen. Dat vond ik ook mooi dus ben ik samen met hem gaan trainen.” Ook op die jonge leeftijd was Remko al erg fanatiek. “Ik deed in die tijd ook al mee aan wedstrijden. Toen ben ik ooit derde geworden. Dat was toen 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen.” Samen met zijn vader trainen doet hij overigens anno 2019 nog vaak. “We gaan ook samen op 22 september deelnemen aan de Duomarathon van Ontdek Mill. Daarbij is het om de beurt fietsen en hardlopen.”

Rond zijn vijftiende jaar stapte Remko over van triatlon naar fietscross. “Mijn broer Jeroen was toen erg fanatiek bezig met fietscross en dat vond ik toen ook wel leuk. Eigenlijk maakte het me niet echt uit welke sport ik toen deed, als ik maar kon sporten en als het maar geen voetbal was, want daar heb ik helemaal niets mee.” Voor het fietscross trainde hij twee keer in de week en bijna elk weekend was er een wedstrijd waarvoor men dan met het hele gezin op pad was. “Dat werd op een gegeven moment te veel, al train ik nu eigenlijk veel meer dan toen.”
Hij verruilde de fiets tegen een crossmotor. Af en toe was er een clubwedstrijd maar verder was het hobbymatig. Het besluit om na een jaar of tien weer met motorcross te stoppen kwam door een ongeluk. “Ik vloog voorover van de motor en de motor viel op mijn rug. Ik mankeerde helemaal niets, maar dacht wel, zo Remko, nu wordt het tijd hiermee te stoppen. De motor heb ik toen verkocht.”

Op dat moment had Remko een drukke baan en maakte lange dagen. “Dat brak me enorm op. Ik kreeg een burn-out en kwam thuis te zitten. Ik miste het intensieve sporten en ben toen weer gaan doen wat ik het liefste deed, triatlons.” Ondertussen heeft hij alweer diverse triatlons gedaan. “Dit jaar totaal zes. Onlangs nog in Luxemburg. Dat was een halve triatlon en daar had ik het toch wel zwaar. Na vijftig kilometer fietsen kreeg ik kramp in mijn bovenbeen en die wilde niet meer weg. Maar ik ben toch gewoon doorgegaan en heb de finish gehaald.”

Op zijn wensenlijstje staat nog om minimaal een keer een hele triatlon te doen. “Over een jaar of twee ben ik denk ik zover. Maar dan zal ik nog wel flink moeten trainen. Ik ben lid van triatlonvereniging Olympus en daar heb ik ook een trainer voor advies en begeleiding.” Op de vraag waarom hij juist voor triatlon heeft gekozen en niet voor bijvoorbeeld alleen fietsen zegt Remko: “Als je het alle drie kunt, waarom zou je dat dan niet doen. Het is elke keer een uitdaging. Bij wedstrijden waar ik vorig jaar mee deed heb ik dit jaar mijn tijden al kunnen verbeteren. Zo is elke wedstrijd een uitdaging voor jezelf.”

Afstanden diverse triatlons:

  • Mini triatlon 250 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen;
  • Achtste triatlon 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen;
  • Kwart triatlon 1000 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen;
  • ITU Olympische afstand 1500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen;
  • Halve triatlon 1800 m zwemmen, 90 km fietsen en 21,2 km hardlopen;
  • Ironman / hele triatlon 3800 m zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen.