Foto: Cockie Kremers

Sinds half maart liggen ook voor sport- en andere vrijetijdclubs de activiteiten stil. Sinds enkele weken mag jeugd weer buiten sporten onder voorwaarden en ook de ouderen kunnen sinds vorige week buiten weer aan de slag. Maar voor veel verenigingen lopen nu al de misgelopen inkomsten behoorlijk op.

“Leden hebben nu 2 maanden niet kunnen sporten,” vertelt RKSV Juliana Mill voorzitter Tom Heerbaart. “Maar in die tijd waren er dus ook geen inkomsten. We hebben alles een beetje op een rijtje gezet. Geen barinkomsten, maar ook geen inkomsten van verhuur van ons sportcomplex. In de zomerperiode hebben we hier trainingskampen van buitenlandse teams. Dat is een grote inkomstenbron. Maar deze zijn allemaal gecanceld. Er is een compensatieregeling vanuit de overheid, maar onder aan de streep hebben we een verlies van zo’n 15.000,- euro. De club is dus ook nu al financieel hard getroffen door het Coronavirus. Een compensatieregeling met onze leden voor de contributie wordt dus een erg lastig verhaal.”

Hoe het komende seizoen eruit gaat zien is ook nog een vraagteken. Tom: “Er is nog veel onduidelijk, dat verandert met de dag. Per 1 september zal de competitie zoals het er nu uitziet wel worden opgestart, maar of dit ook voor het amateurvoetbal geldt weet ik niet.” Ook wat betreft het behouden van de noodzakelijke sponsoren ligt er voor veel clubs nog een hele uitdaging. “Binnenkort gaan we met een brief richting onze sponsoren. Wij snappen natuurlijk ook dat sommige van onze sponsoren in zwaar weer zitten en hun sponsorbijdragen gaan heroverwegen. Daar hebben we nu ook nog geen zicht op.” Dat zou mogelijk nog een extra inkomstenverlies op kunnen leveren.