Ko van der Ven (21 jaar) uit Mill is onlangs als scheidsrechter bij de KNVB gepromoveerd. Hierdoor fluit hij vanaf dit seizoen ook voetbalwedstrijden in de hoofdklasse, eerste klasse en eredivisie dames.

Velen vragen zich wellicht af wat er leuk is aan scheidsrechter zijn bij een voetbalwedstrijd, omdat je het zelden voor iedereen goed doet. Ko van der Ven kan zich die vraag goed voorstellen: “Wat leuk is aan scheidsrechter zijn, is dat je midden in het spel staat en dat je moet zorgen dat die wedstrijd van begin tot eind goed wordt geleid. Als niemand het over de scheidsrechter heeft, dan heb je het meestal goed gedaan.”

De enthousiaste en gedreven Millenaar werd eerder al uitgeroepen tot scheidsrechtertalent in de regio Nijmegen en Maasland. Ko vertelt dat hij al van jongs af aan scheidsrechter wilde worden: “Ik was denk ik een jaar of acht toen we met de jongens op het veldje gingen voetballen. Ik vond toen scheidsrechter zijn al leuker dan zelf voetballen. Daarom ging ik altijd met een fluitje en zelfgemaakte rode en gele kaarten naar het veldje. Mijn moeder vroeg wel eens ‘zou je dat nou wel doen?’ en ‘gaat dat wel goed?’, maar uiteindelijk ging dat allemaal goed.”

Ko werd scheidsrechter bij RKSV Juliana in Mill en kwam ook bij de KNVB terecht. “Daarvoor heb ik wel wat trainingen en cursussen gedaan. Je begint via de KNVB bij de laagste teams en het kan dan zo zijn dat ze komen kijken en rapportages maken. Via beoordelingen van de KNVB kun je dan als scheidsrechter naar hogere teams doorstromen.” Bij het beoordelen van scheidsrechters wordt gekeken naar individuele prestaties: “Loop je goed mee tijdens de wedstrijd? Volg je het spel? Mis je bepaalde beslismomenten in de wedstrijd? En hoe reageer je bij een opstootje op het veld?” Overigens is een goede conditie ook wel een belangrijke voorwaarde. “Ik heb wel eens wedstrijden gefloten dat ik totaal toch zeventien kilometer had gelopen.”

Dit weekend fluit Ko zijn eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen tussen DAW Schaijk (2e klasse) en Rhode (1e klasse) in de bekercompetitie. “Daarna begint de normale competitie en fluit ik wedstrijden in de eerste klasse, hoofdklasse en vrouwen eredivisie.” Ko zit ook in een speciaal talententraject bij de KNVB. “Mijn ambitie is om zo hoog mogelijk te komen. Het betaald voetbal halen zou uiteraard het mooiste zijn. Het begint met je best doen, maar ook veel trainen. Als ik dit seizoen de volgende stap kan maken, dan kom ik terecht in het betaald voetbal. Dat dan als vierde official in de Jupiler League of als scheidsrechter in de derde of tweede divisie.”

Ko gaat ervoor om uiteindelijk scheidsrechter te worden in het betaald voetbal. “Dat is een lange weg en zal – als alles mee zit – nog drie tot vijf jaar duren, maar ik ga er wel voor.”