Levi Vloet (25 jaar) uit Linden is paralympisch atleet en gespecialiseerd in de 100 en 200 meter sprint. In tegenstelling tot zijn opa (Theo Vloet uit Mill) en vader (Eric Vloet van Vloet Autocenter Mill) heeft hij weinig met auto’s en techniek, maar gaat hij vol voor de sport. Zijn doorzettingsvermogen bracht hem naar de Paralympische Spelen in Tokio en op zaterdag 4 september staat hij aan de start van de 200 meter sprint.

Levi is geboren zonder rechtervoet en had veel beenlengteverschil, met als gevolg dat hij door het leven ging met een siliconen voetprothese en verhogingen in zijn schoenen. “Ik deed eerst waterpolo, maar ik wilde altijd al liever atletiek doen en het liefst op de sprint. Dat kon helaas niet door pijnklachten aan de stomp die ik toen had. Om van de pijnklachten af te komen heb ik besloten voor een onderbeenamputatie te gaan. Ook met het idee om daarna aan atletiek te kunnen doen.” In juli 2013 besloot Levi om een rechteronderbeen amputatie te ondergaan, zodat hij in het dagelijks leven weer kon functioneren, maar ook een begin kon maken met het verwezenlijken van zijn droom in de atletiek: de Paralympische Spelen behalen.

Door zijn doorzettingsvermogen en positieve houding is het hem gelukt. Hij liep de limiet om deel te kunnen nemen aan de Paralympische spelen in Tokio. “Maar ondanks dat ik de limiet had gelopen was deelname nog niet zeker. Er waren zeven atleten die deze limiet liepen en maar zes plekken. Het was dus nog wachten op het telefoontje dat ik geselecteerd was.” Vanaf dat moment is Levi zich vol gaan richten op de Paralympische Spelen. “Ik liep geen wedstrijden meer en ben zware trainingsblokken gaan doen. Straks in Tokio gaat het gas er even af om me voor te bereiden op de wedstrijd.”

Vorige week is Levi vertrokken naar Shiba, dat ligt naast Tokio. Daar zit hij nu op trainingskamp om de puntjes op de i te zetten en alvast te wennen aan het klimaat. Zaterdag 4 september is de dag dat het moet gebeuren. Die ochtend start Levi in de halve finale van de 200 meter en moet hij zich kwalificeren voor de finale die later die dag op het programma staat. “Mijn persoonlijk record staat nu op 23.31 seconden. Het is jaren lang hard werken en elk jaar opnieuw weer enorm hard trainen om hopelijk het volgend seizoen weer een snellere tijd te lopen. Er gaat veel energie in zitten, maar nu wordt het ook wel beloond.”

Beluister het hele interview met Levi Vloet via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via o.a. Spotify, Apple podcasts of www.het12uurtje.nl.