Zelfredzaam blijven door fysieke inspanning op je eigen niveau. Met sport beginnen of een andere sport gaan beoefenen op oudere leeftijd is geen makkelijke stap, maar wel belangrijk en nodig om onder andere je motorische vaardigheden op peil te houden en je lichaam fit te houden. Om dan ook nog met een vechtkunst te beginnen, dat is voor vele een stap te ver. Maar een vechtkunst is met name een body en mind bewegingskunst, een sportvorm, waar de oudere sporter veel baat bij kan hebben. Een niet-competitieve bewegingsvorm voor de 45-plusser met veel motorische vaardigheden, die nieuw zullen zijn en van een grote toegevoegde waarde zullen blijken.

Sensei (leraar) Theo Bergmans, rijks erkend karateleraar, beoefent inmiddels al meer dan 40 jaar deze kunst en heeft ervaren dat het een goede bewegingskunst is voor de ouder wordende mens. Zeker in een wereld die steeds minder actief wordt. Uit onderzoek blijkt dat deze zitmaatschappij niet bevorderlijk is voor ons als daarbij nog eens de jaren gaan tellen, ouder worden gaat met gebreken. Daarom is het duidelijk dat we moeten blijven investeren in ons lichaam én onze geest. Het is algemeen bekend dat de bewegelijkheid en spierkracht afneemt na je 30ste als je hier niet in investeert. Veel van onze ouderdomsklachten zijn te herleiden uit dit minder actief worden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat buiten gezond en matig eten ook een gezonde bewegingsvorm erg belangrijk is en dit liefst iedere dag.

Karatevereniging Kanshu-Do traint traditioneel Shotokan karate. Binnen deze stijl vormen bovengenoemde principes een belangrijk onderdeel van de training. Centraal staan steeds coördinatie en motorische vaardigheden, waarbij het meer benaderd zal wordt als bewegingskunst dan als een vechtkunst. Karate is een fysieke weg voor mentale ontwikkeling en mentale weerbaarheid. Deze aspecten zullen zeker onderdeel blijven uitmaken van de seniorentraining. Kanshu-do biedt daarbij een breed scala van verschillende oosterse bewegingsprincipes met als belangrijkste leidraad karate-do. In een groep van gelijkgestemden zal iedereen zich kunnen ontwikkelen in zijn of haar eigen tempo. Een filosofie, ontwikkelt in het oude Japan, maar een gegeven wat nog steeds van toepassing is in onze moderne tijd. Een tijd waarin we ook steeds meer beseffen dat gezond oud worden belangrijk is. En wie wil dit niet!

Pak de handschoen op en ga deze uitdaging aan!!
Een nieuwe wereld zal voor je opengaan.

Aanstaande donderdag 21 oktober start karatevereniging Kanshu-Do in sporthal van de Wester in Mill een karate-do seniorentraining. De aanvang van de training is om 20.00 en deze duurt tot 21.00 uur. Daarna start op donderdag 27 oktober de wekelijkse training.

Kanshu-Do is een karatevereniging, die als doel heeft om het karate op non-profit basis te verspreiden. Dit is een unieke kans om kennis te maken met deze bewegingsvorm, waarin lichaamsbewust zijn, lichaamsbeheersing, zelfverdediging, lichaamsbeweging en karate-do centraal staan. En nu dus ook voor senioren vanaf 45/50- jaar met als belangrijk doel zelfredzaam te blijven.

Is je belangstelling gewekt? Bezoek dan alvast onze website, zie www.kanshudo.nl of neem contact op met Theo Bergmans: 0485-454870.