Laura Swinkels in actie namens MHV’81 DS1.

Afgelopen zaterdag speelde de dames van MHV’81 de verre uitwedstrijd tegen E&O in Emmen.

In een goed gevulde Oosting Arena gingen de dames op jacht naar twee punten tegen de roemruchte club uit Emmen. E&O heeft met name in het herenhandbal een rijke historie met veel behaalde kampioenschappen.

De dames van MHV hadden het team compleet maar hadden wel een paar speelsters die niet volledig wedstrijdfit waren. De coaches Lara en Kyra Gommans hadden het strijdplan echter klaar. MHV’81 begon zoals gebruikelijk in een hoog tempo en Sterre Jacobs opende de score. E&O ging direct mee in het hoge tempo en de score ging gelijk op. Al in de zevende minuut kwam Baukje van Baal hard ten val waardoor haar wedstrijd al voorbij was. De Millse dames waren de draad even kwijt en E&O sloeg een gaatje.

Na 10 minuten spelen had MHV’81 meer grip op het aanvalsspel van E&O. Nienke van de Boom had een goede fase waardoor de kans om terug in de wedstrijd te komen aangebroken was. Helaas werd die kans niet gegrepen. Vanuit de hoeken werden wat kansen gemist en er werden wat afspeelfouten gemaakt. Ondanks dat Emmen echt moeite met de Millse verdediging had en een aantal tijdstraffen kreeg, kwamen de Millse dames niet dichterbij. Bij de rust stond E&O met 12-9 voor. Ondanks de achterstand leek het erop dat met wat meer scherpte in de aanval dit best om te buigen was.

In de tweede helft bleek E&O uit een ander vaatje te tappen. Ze waren wat feller in de verdediging en aanvallend pakte ze het hoge tempo van de eerste helft weer op. MHV’81 deed het tegenovergestelde. Ballen kwamen niet aan en als er een schotkans kwam werd deze gemist. Mill speelde onherkenbaar en tot overmaat van ramp ging Meike Weren gestrekt na een ongelukkige botsing met een bloedneus tot gevolg. E&O is inmiddels op een voorsprong van 10 goals gekomen. Alle automatismen zijn uit het Millse spel dus het leek einde oefening. Coach Gommans vreest voor een flinke afstraffing.

Het breekpunt lijkt de entree van Janne van Bokhoven die keepster Nienke van den Boom vervangt. Ze stopt een strafworp en blijft vervolgens voortreffelijk keepen. Janne is nieuw in de damesploeg van MHV’81 en heeft in het verleden bij het Amsterdamse VOC gespeeld. Laura Swinkels scoort, terwijl de schutters van E&O nerveus worden van de vele gestopte en gemiste doelpogingen. Het kan ook zijn dat de dames uit Emmen dachten dat de marge van tien doelpunten genoeg was.

De Millse dames gaven niet op en met een serie van 9 doelpunten en zonder tegendoelpunt stond er een 22-20 eindstand op het bord toen het eindsignaal klonk. Het leek een nipte nederlaag maar in de tweede helft is er eigenlijk geen zicht geweest op een gelijkspel of meer. Het was wel knap dat de Millse meiden tot het laatst geprobeerd hebben om een resultaat te halen, ondanks dat er in de wedstrijd wat speelsters uitvielen of niet fit waren. De spirit was er wel en verdedigend was MHV gewoon goed. Aanvallend was het minder. Volgende week zaterdag om 19.30 uur spelen de dames in de Looierij tegen Quintus 2.