Foto’s: Monique van Hemert en Marcel Hermans

Door Marcel Hermans - Op zaterdag 28 oktober vonden de huldigingen plaats van de Historische Motorsport Vereniging (HMV) in Hotel Schimmel te Woudenberg.

Het betrof het seizoen 2023 en de Millenaar Tonny van Duren presteerde het om voor de tweede achtereenvolgende maal kampioen te worden in de 50cc klasse.

In een serie van tien wedstrijden prolongeerde Tonny zijn titel door tweemaal voor een dagsucces te zorgen, maar vooral door het constante rijden en alle wedstrijden uit te rijden. Dat was voldoende voor de titel met 91 punten voor Ramon de Winter en teammaatje Cok Dijkgraaf.

In tegenstelling tot andere jaren heeft Tonny dit jaar niet deelgenomen aan buitenlandse wedstrijden. Tonny heeft zijn spulletjes altijd netjes voor elkaar en pleegt op tijd onderhoud aan zijn racemotor, in dit geval de Moisson-Kreidler. Vooral 50cc racers hebben erg veel onderhoud nodig en zijn zeer kwetsbaar door het hoge toerental.

Henk van Kessel Racing Team

Het team bestaat uit meerdere rijders en heet “Henk van Kessel Racing Team”. Naast de rijders Tonny van Duren en Cok Dijkgraaf bestaat het team uit Henk van Tienen uit Sint Hubert en Emiel Hendriks uit Nistelrode. Het team is dit jaar uitgebreid van vier naar vijf rijders, de naam Jos Hendriks uit Langenboom is er aan toegevoegd.  

De motoren worden elk jaar opnieuw nauwkeurig geprepareerd en afgesteld door de Millenaar en voormalig wereldkampioen wegrace Henk van Kessel.

Als Henk een gaatje ziet in zijn drukke privé programma, dan laat hij zich nog weleens zien op de Classic Race wedstrijden en geeft de leden van het Team de nodige instructies om vooral zo vloeiend mogelijk door de bochten te rijden. Het gaat in deze tak van sport niet om de hoge snelheid en het fel uit accelereren, maar om elke ronde zo constant mogelijk te rijden, een soort behendigheidswedstrijd dus.

Boekpresentatie Henk van Kessel 21 april 2024

Zoals bij velen inmiddels bekend zal er een unieke boekpresentatie Henk van Kessel plaatsvinden op 21 april 2024 in de Myllesweerd te Mill. Het was dezelfde Tonny van Duren die auteur Marcel Hermans in 2018 op het idee bracht om een boek te schrijven over de voormalig wereldkampioen Henk van Kessel. 

Hermans begon zijn voorbereidingen tijdens het begin van de Corona uitbraak in maart 2020 en kan na ruim vier jaar eindelijk het boekwerk op de markt gaan brengen, maar deze tijd hebben ze echt wel nodig. 

Rondom deze boekpresentatie is een enthousiast team ontstaan waaruit Tonny van Duren, Barbara Jonkman en Marcel Hermans (beide laatsten komend uit Rijkevoort) veelal samen alles regelen met de voorbereidingen en samen beslissen en waarbij Henk van Kessel ook telkens nauw bij betrokken is. 

Ruim een jaar geleden legde dit team de datum van 21 april 2024 al vast bij de Myllesweerd, precies 50 jaar geleden dat Henk van Kessel zijn allereerste 50cc Grand Prix won in het Franse Clermont Ferrand.

Ook degene die de boekpresentatie zal presenteren is een zeer bekende uit de Motorsport, namelijk Jan de Rooy uit Breda. De Rooy werd door het team al vastgelegd eind 2022 en wilde maar al te graag meewerken aan dit unieke evenement. 

Bij het horen van zijn stem zullen er bij velen weer de nodige herinneringen naar boven komen. De Rooy heeft in zijn leven al vele wedstrijden van live commentaar mogen voorzien, zoals de bekende Dutch TT van Assen. 

De planning van de productie van het boek en de voorbereidingen voor de boekpresentatie lopen op dit moment ruimschoots naar behoren.

Geïnteresseerden kunnen alvast een boekwerk Henk van Kessel reserveren via de website www.motocrossderazen.com. De officiële verkoop begint pas na 21 april 2024.